Τελευταία Νέα

Ανησυχία για πιθανές περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ λόγω χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος

Ανησυχία για πιθανές περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ λόγω χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος
Οι περιορισμοί στη λειτουργία των θερμικών μονάδων και οι συμβολαιοποιημένες εισαγωγές θέτουν πλαφόν στη διείσδυση των ΑΠΕ
Τον φόβο ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή προσεγγίζει το μέγιστο όριο απορρόφησης του συστήματος, με δεδομένη τη μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, εκφράζουν αναλυτές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα ενδεχόμενο που, με τη σειρά του, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι προεξοφλημένο ότι η κατανάλωση ρεύματος δεν αναμένεται να ανακάμψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι συνθήκες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας δεν αφήνουν περιθώριο να αρθούν έστω και μερικώς τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο να χρειαστεί να ξεκινήσουν περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να διατηρηθεί σε ισορροπία το μίγμα.

Κατάρρευση της μέσης τάσης

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η πτώση της ζήτησης προέρχεται ως επί το πλείστον από την κυριολεκτικά κατάρρευση της κατανάλωσης στη μέση τάση, λόγω της αναγκαστικής συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Επομένως, λόγω των χαμηλών φορτίων, πρέπει να εντάσσονται κάποιες θερμικές μονάδες ως εφεδρεία, με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ.

Η υποχρεωτική ένταξη θερμικών μονάδων, με τη σειρά της, δημιουργεί μία επιπλέον ανελαστικότητα στο σύστημα, καθώς υπάρχουν περιορισμοί ως προς τα τεχνικά ελάχιστα λειτουργίας τους. Ανελαστικότητα δημιουργούν όμως και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας -η τρίτη μεγαλύτερη πηγή κάλυψης της ζήτησης- καθώς πρόκειται για συμβολαιοποιημένες ποσότητες, ο προγραμματισμός για την πλειονότητα των οποίων δεν μπορεί να αλλάζει.

Προβληματισμός για τις αποζημιώσεις

Με βάση τους παραπάνω περιορισμούς, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι κάθε άλλο μπορεί να αποκλεισθεί το ψαλίδι στις «πράσινες» κιλοβατώρες που εγχέονται στο σύστημα. Μία εξέλιξη η οποία δημιουργεί ανησυχία για τις αποζημιώσεις του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς δεν διασφαλίζεται η προτεραιότητά του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και το γεγονός ότι η κρίση του κορωνοϊού ενέσκηψε σε μία εποχή όπου διαχρονικά είναι μειωμένη η ζήτηση για ρεύμα, η περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων φαίνεται πως ήδη έχει μειώσει περαιτέρω κατά 5% την κατανάλωση ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΑΠΕ έχουν ενισχύσει το μερίδιό τους στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, παίρνοντας μάλιστα τα ηνία κάποιες από τις τελευταίες εβδομάδες από τις υπόλοιπες πηγές, με ποσοστό που «φλερτάρει» ακόμη και με το 35%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης