Τελευταία Νέα

Εξόφληση του Ιανουαρίου 2020 από τον ΔΑΠΕΕΠ για τους παραγωγούς ΑΠΕ με αυτοτιμολόγηση

Εξόφληση του Ιανουαρίου 2020 από τον ΔΑΠΕΕΠ για τους παραγωγούς ΑΠΕ με αυτοτιμολόγηση
Είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που πληρώνεται η αυτοτιμολόγηση εντός ή πολύ κοντά στο συμβατικό χρόνο
Την εξόφληση των τιμολογίων αυτοτιμολόγησης για τον μήνα Ιανουάριο 2020 ανακοίνωσε ο ΔΑΠΕΕΠ. Επισημαίνεται ότι, σε συνέχεια των ενημερωτικών σημειωμάτων για την παραγωγή του Ιανουαρίου 2020 που εκδόθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του ΔΑΠΕΕΠ στις 20 Φεβρουαρίου 2020, τα τιμολόγια αγοράς (αυτοτιμολόγηση) εκδόθηκαν από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Διαχειριστή και αναρτήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Από την άλλη πλευρά, τα τιμολόγια που εκδίδονται από τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ παρελήφθησαν από το ΔΑΠΕΕΠ κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 28 Φεβρουαρίου 2020. Κατά συνέπεια, η εξόφληση των τιμολογίων αυτοτιμολόγησης γίνεται χωρίς καθυστέρηση, καθώς η συμβατική ημερομηνία εξόφλησής τους είναι η 14η Μαρτίου (20 ημέρες μετά την «παραλαβή» τους).

Καταβολή περίπου 30 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που πληρώνεται η αυτοτιμολόγηση εντός ή πολύ κοντά στο συμβατικό χρόνο. Για την εξόφληση του Ιανουαρίου, καταβλήθηκαν περίπου 30 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχούν στο 41% των τιμολογίων ή αλλιώς πληρώθηκαν 5.500 τιμολόγια (σε σύνολο 13.500 τιμολογίων κάθε μήνα).

Πέρα από την αισθητή βελτίωση της ρευστότητας, η καταβολή του εν λόγω ποσού αποδεικνύει επίσης το πλεονέκτημα που δίνει η αυτοτιμολόγηση στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη εξόφληση των δικαιούχων. Κι αυτό γιατί για όσους έχουν ενταχθεί στο εν λόγω αυτοματοποιημένο σύστημα, παρακάμπτεται η χρονοβόρος διαδικασία λήψης και επαναποστολής των τιμολογίων.

Σύνδεση με τη ΓΓΠΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, στόχος της διοίκησης του Διαχειριστή είναι η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100%. Παράλληλα, ο ΔΑΠΕΕΠ έγινε πρόσφατα η πρώτη Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου και ο δεύτερος δημόσιος θεσμικός φορέας μετά τη Βουλή των Ελλήνων που θα διασυνδεθεί πλήρως με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Έτσι, υλοποιείται το δεύτερο κομβικό βήμα απλοποίησης της διαδικασίας, αφού ο παραγωγός, δε θα χρειάζεται να προσκομίζει φορολογική ενημερότητα και αυτή θα λαμβάνεται αυτόματα από το Διαχειριστή. Σε περίπτωση που ο παραγωγός είναι φορολογικά ενήμερος, η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του αντισυμβαλλόμενου του ΔΑΠΕΕΠ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης