Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Το μήνυμα του COVID για τις αλλαγές που πρέπει να επιταχυνθούν για την επιβίωση του πλανήτη, το περιβάλλον και τα ενεργειακά μείγματα

Π.Μπουσμπουρέλης: Το μήνυμα του COVID για τις αλλαγές που πρέπει να επιταχυνθούν για την επιβίωση του πλανήτη, το περιβάλλον και τα ενεργειακά μείγματα
Oι επόμενοι COVID θα είναι εφιαλτικότεροι αν δεν τους προλάβουμε έγκαιρα
Μέσα από το σοκ της έκρηξης του COVID κοινωνίες και κράτη προσπαθούν να προφυλαχτούν κάνοντας κάτι που ποτέ δεν είχαμε δει και ίσως δεν φανταζόμασταν, μένοντας δηλαδή σπίτι.
Στην φάση που είμαστε οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο τίθενται σε άμυνα, οι προσωπικές επαφές διακόπτονται και ο στόχος είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.
Κάτι μάλιστα που αρχίζουν να εκτιμούν και οι αγορές.
Πηγαίνουμε σε ένα shut down, που μόνο τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαν να προσφέρουν, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το shut down είναι χρήσιμο, γιατί δίνει ευκαιρία σε όλους να κάνουν ένα απολογισμό και να πάρουν αποφάσεις.
Και συνολικά ίσως και στην χάραξη πολιτικής σε διεθνές επίπεδο να αναθεωρηθούν φιλοσοφίες και μέθοδοι για την κατεύθυνση της.
Οι COVID του μέλλοντος πρέπει να προληφθούν

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι κεντρικοί πολιτικοί σχεδιασμοί θα πρέπει να αποβάλουν την τοξικότητα και να υπερθεματίσουν υπέρ των πολιτικών που προάγουν την κλιματική αλλαγή.
Γιατί εκεί κρύβονται οι COVID του μέλλοντος και παράλληλα η πράσινη ενέργεια να συνεχίσει πιο εντατικά την μεγέθυνσή της στο ενεργειακό μείγμα.
Η τεχνολογία επίσης είναι βασικός αρωγός στην αντιμετώπιση της κρίσης καθώς η εργασία και η ηλεκτρονική συνεργασία θα υποκαταστήσουν την καθημερινή επαφή.
Η οικονομία βραχυπρόθεσμα θα χάσει αλλά πρέπει να πάρει το μήνυμα των προδιαγραφών, που πρώτα από όλα θα σέβονται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο COVID κάποια στιγμή θα πρέπει να μας δώσει ένα ακριβές στίγμα της γέννησής του και της προέλευσής του.
Για να καταλάβουμε από τι προέρχεται και πως τελικά δημιουργήθηκε.
Προς το παρόν το 2020 μ.Χ. οι κοινωνίες της οργάνωσης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού ζουν έναν απόλυτο μεσαιωνικό εφιάλτη και ο κόσμος του ορθολογισμού αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά ότι οι σχεδιασμοί του ενέχουν ρίσκα ανυπολόγιστα που δεν μπορεί προς το παρόν να διαχειριστεί.
Αυτό είναι και το ψυχολογικό σοκ, που όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε αλλά θα πρέπει να μας κάνει και proactive για την επόμενη φορά.

Το κράτος πρόνοιας και το ενεργειακό πεδίο
Προς το παρόν τίποτε δεν είναι δεδομένο, αλλά κάποια στιγμή ο εφιάλτης θα περάσει.
Μέχρι τότε θα περάσουμε από τεστ πολλά, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και κυρίως η επιστροφή του κράτους – πρόνοιας καθώς η μια μετά την άλλη κυβερνήσεις και ομοσπονδιακές ενότητες αυξάνουν εκθετικά τα κονδύλια για την υγεία, επιδοκιμαζόμενες από τις αγορές.
Εν προκειμένω το ενεργειακό πεδίο είναι ένα προνομιακό πεδίο, που οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να ξεκαθαρίσουν τάχιστα τις πολιτικές τους καθιστώντας κεντρικό αναπτυξιακό άξονα την κλιματική αλλαγή, τις περιβαλλοντικές επενδύσεις και την πράσινη ενέργεια.
Η επόμενη φορά, όταν το κακό προέλθει από το βασίλειο του άνθρακα και των ρύπων είτε ακόμα από μια ατμόσφαιρα, όπου η έκθεσή μας στον ήλιο θα είναι επώδυνη, θα περιέχει περισσότερο δυσάρεστες εκπλήξεις.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης