Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Προβόπουλος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Μεθοδευμένη φημολογία πίσω από την ακραία και αδικαιολόγητη πτώση της μετοχής

Γ. Προβόπουλος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Μεθοδευμένη φημολογία πίσω από την ακραία και αδικαιολόγητη πτώση της μετοχής
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές, ο CEO Α. Καλλιτσάντσης επισήμανε πως η παρουσία σύσσωμης της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας στο conference call, απέδειξε ότι ήταν απλά ψεύτικες ειδήσεις όλες οι φήμες σχετικά με τη Διοίκηση και τις εικασίες που αφορούν την κατασκευαστική δραστηριότητα
Η επενδυτική κοινότητα έπεσε προφανώς θύμα μεθοδευμένης φημολογίας, η οποία βασίστηκε σε μία σειρά ψεύτικων ισχυρισμών, σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας με αναλυτές και επενδυτές ο Γιώργος Προβόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναφερόμενος στην πτώση που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί αναπαρήχθησαν ταχύτατα, με μεθοδευμένο τρόπο, από συγκεκριμένη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την πτώση «αιφνίδια, αδικαιολόγητη και ακραία». Επομένως, μόνο μερικώς μπορεί να αποδοθεί στη γενικότερη αρνητική τάση στις διεθνείς χρηματαγορές, λόγω του διεθνούς αντίκτυπου του κορονοϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα παρόμοιες με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ εταιρείες να σημειώσουν επίσης σημαντική μείωση στην τιμή των μετοχών τους.

«Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με γνώμονα την προστασία του συμφέροντος όλων των συμμετόχων από αυτές τις παντελώς ανήθικες εικασίες, αντέδρασε άμεσα. Ο Όμιλος εξέδωσε δύο διαδοχικές ανακοινώσεις. Η πρώτη την Πέμπτη 5 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η δεύτερη την Παρασκευή 6 Μαρτίου, πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Σε αυτήν την ανακοίνωση, διαψεύσαμε επισήμως όλες τις φήμες ως παντελώς ανυπόστατες. Παράλληλα, διοργανώσαμε τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που ενδεχομένως εξακολουθείτε να έχετε», πρόσθεσε.

Μέτρα για χρηστή διοίκηση και απόλυτη διαφάνεια

Ο κ. Προβόπουλος σταχυολόγησε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες, ώστε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό εταιρικό οργανισμό, με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Παρεμβάσεις που αφορούν το μέτωπο της ενδυνάμωσης της Εταιρικής Διακυβέρνησης, την αποφασιστική αντιμετώπιση θεμάτων κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά και τον οργανωτικό σχεδιασμό του ίδιου του Ομίλου.

«Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες, αποτυπώνοντας τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει επενδύσει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ τόσο η Διοίκηση όσο και όλοι οι άνθρωποι του Ομίλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων, τονίζοντας πόσο καλύτερα λειτουργεί σήμερα ο Όμιλος σε σχέση με πριν από 1,5 χρόνο. Αντ’ αυτού, θα επαναλάβω απλώς την προσωπική μου δέσμευση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα επιβεβαιώσω την πρόσφατη δήλωσή μου, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι ουδέποτε εξέφρασα την πρόθεση ή την απόφαση να αποχωρήσω από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ», κατέληξε.

Αξιοποίηση της ηγετικής θέσης στις παραχωρήσεις

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Α. Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, περιέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες τις βασικές δεσμεύσεις της παρούσας διοίκησης, συγκρίνοντάς τις με ό,τι έχει επιτευχθεί σχετικά μέχρι σήμερα. Έτσι, όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο της δέσμευσης για αξιοποίηση της ηγετικής θέση στις παραχωρήσεις, η εταιρεία αύξησε το ποσοστό της στην Αττική Οδό κατά 6,5%, στο 65,8%, ενώ επίσης εξασφάλισε την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια.

Παράλληλα, συμμετέχει ή έχει προεπιλεγεί σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς παραχώρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη (Εγνατία Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», Πανεπιστημιακά Κτήρια/Φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας).

Επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της δέσμευσης για εκμετάλλευση των σταθερών και υψηλά προβλέψιμων ταμειακών ροών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ από 296MW στα τέλη του 2018 σε 491MW μέχρι την 31η Μαρτίου 2020. Επίσης, στοχεύει στην επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 580 MW μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να επωφεληθεί περαιτέρω από μακροχρόνιες και προβλέψιμες ταμειακές ροές.

Η παρούσα διοίκηση δεσμεύθηκε επίσης να διερευνήσει την ενοποίηση νομικών οντοτήτων για την επίτευξη συνεργειών και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, υλοποιώντας τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία απλοποίησε τη δομή του ομίλου, επέφερε πολλαπλές λειτουργικές, οικονομικές και φορολογικές συνέργειες, ενδυνάμωσε την κεφαλαιακή διάρθρωση και ενίσχυσε τις ταμειακές ροές.

Η διοίκηση υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα διερευνήσει και θα επιδιώξει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας 670 εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο τρίμηνο μέσω της επιτυχημένης έκδοσης δύο πραγματικά διεθνών ομολόγων, διαφοροποιώντας έτσι τις πηγές χρηματοδότησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Προσηλωμένοι στο «break-even» στη δραστηριότητα της κατασκευής

Τέλος, υπό το πρίσμα της δέσμευσης να διερευνηθεί η δυνατότητα αποκόμισης οικονομικού οφέλους από μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, υλοποιήθηκε η πώληση του κτηρίου των Κεντρικών Γραφείων του Ομίλου στην Ελλάδα, η πώληση της συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison και άλλων μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων.

«Παρόλο που καταφέραμε να επιτύχουμε πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και παρά τις προαναφερθείσες αντιξοότητες, αναγνωρίζουμε ότι υπολειπόμαστε των αρχικών μας προσδοκιών. Πιστεύαμε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε το "break-even" στη δραστηριότητα της κατασκευής περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά δεν εκτιμήσαμε πλήρως την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στα σχέδιά μας απροσδόκητες και πέραν του άμεσου ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξελίξεις. Παρ 'όλα αυτά παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτόν τον στόχο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα μέχρι να τον πετύχουμε», πρόσθεσε.

Τρεις στρατηγικοί πυλώνες

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, κατά τη διάρκεια αυτών των 18 μηνών, η διοίκηση δεν είναι παρά ειλικρινής και διαφανής όσον αφορά στις προσπάθειές της, την πρόοδο που έκανε, τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.
«Η ανακοίνωσή μας στις 6 Μαρτίου 2020, καθώς και η παρουσία μας εδώ σήμερα, απέδειξαν ότι όλες οι φήμες σχετικά με τη Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΑΚΤΩΡ, τους κυριότερους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τις εικασίες που αφορούν την κατασκευαστική μας δραστηριότητα ήταν απλά ψεύτικες ειδήσεις. Αυτό που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί να επιτύχει θεωρείται ως σημαντικό disruption της αγοράς στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό υπάρχουν δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτές τις αλλαγές στον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς», συμπλήρωσε, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι ο Όμιλος προχωρά με βάση τη στρατηγική που έχει ήδη περιγραφεί και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τις Παραχωρήσεις, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη Διαχείριση Απορριμμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης