Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

OilPrice: Ο κορωνοϊός απειλεί με έμφραγμα τις χώρες παραγωγούς LNG

tags :
OilPrice: Ο κορωνοϊός απειλεί με έμφραγμα τις χώρες παραγωγούς LNG
Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η υπερπροσφορά LNG δεν θα είχε αίσιο τέλος, αλλά κανείς δεν περίμενε το ισχυρό πλήγμα που θα καταφερόταν στην αγορά από το σοκ που υπέστη η ζήτηση της Κίνας, λόγω του κορωνοϊού
Οι παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αντιμετωπίζουν μια υπερπροσφορά πρωτόγνωρη, καθώς στην ήδη αυξημένη παραγωγή Αυστραλίας, Κατάρ, Μοζαμβίκης και Αιγύπτου, σε συνδυασμό με μια συνεχώς αυξανόμενη εξαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν ρίξει τις τιμές, φέρνοντας τις χώρες παραγωγούς στα όριά τους όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα OilPrice σήμερα 19 Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν θα είχε αίσιο τέλος, αλλά κανείς δεν περίμενε το ισχυρό πλήγμα που θα καταφερόταν στην αγορά από το σοκ που υπέστη η ζήτηση της Κίνας, λόγω του κορωνοϊού.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα μεγάλα φορτία εξαγωγής LNG προς την Κίνα είτε έχουν αλλάξει προορισμό, είτε αναζητούν προορισμό σε μια αγορά που υποφέρει από υπερπροσφορά.
Σημαντικοί παραγωγοί LNG όπως το Κατάρ ή η Αίγυπτος αισθάνονται ήδη τις οδυνηρές συνέπειες.
Κατά την μεγάλη διάσκεψη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, EGYPS2020 στην Αίγυπτο, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το επικείμενο μέλλον του κόμβου φυσικού αερίου του East Med, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις εξαγωγής LNG και δεν είναι πιθανό ότι θα ανταποκριθεί το έργο στις ζητούμενες τιμές.
Η σημερινή ανακοίνωση ότι το Κατάρ καθυστέρησε την επιλογή των δυτικών εταίρων, για το μεγαλύτερο έργο εκμετάλλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μερικούς μήνες και αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο.
Χωρίς άμεσες δηλώσεις από την Qatar Petroleum, (QP) οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση καθυστέρησης έχει ληφθεί με βάση τα τρέχοντα στοιχεία της αγοράς και τις ασαφείς επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Το Κατάρ ανησυχεί, καθώς η αγορά έχει κορεσθεί από εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που η ζήτηση της Κίνας έχει πέσει δραματικά.
Το διεθνές ενδιαφέρον για την αύξηση του LNG από το Κατάρ ήταν μεγάλο, και μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν οι βιομηχανικοί γίγαντες όπως η Shell και η ExxonMobil.
Η QP δεν έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα των ενδιαφερομένων μερών, αλλά περίπου έξι δυτικές εταιρείες πιστεύεται ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.
Η αγορά ανέμενε την ανακοίνωση των εταίρων της από την QP το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό θα καθυστερήσει.
Αυτή η καθυστέρηση θεωρείται ορθή, καθώς η επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 60% από την QP, για να φθάσει σε ποσότητα τους 126 εκατ. τόνους έως το 2027 γεγονός που θα είναι πραγματικά μεγάλος κίνδυνος.

Ταυτόχρονα, ο κορωνοϊός έχει παγώσει τη συνολική παγκόσμια αγορά.


Υπάρχουν φόβοι ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη κι αν τα στοιχεία της τρέχουσας ζήτησης της Κίνας και άλλων κρατών, διατηρούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι χαμηλότερες τιμές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κινέζων να φουλάρουν τις δεξαμενές αποθήκευσης.
Ακόμα, αν οι κινεζικές αρχές αποτύχουν να περιορίσουν τον ιό, οι ασιατικές οικονομίες θα οδηγηθούν σε οδυνηρές παύσεις παραγωγής γεγονός που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση για τα καύσιμα μεταφοράς και το φυσικό αέριο.
Όχι μόνο οι παραδοσιακοί εξαγωγείς LNG, όπως το Κατάρ ή οι παραγωγοί της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος ή η Αλγερία, πλήττονται από την υπερπροσφορά.
Οι εξαγωγείς φυσικού αερίου των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης μια μεγάλη κρίση.
Τα όνειρα για είσοδο σε ισχυρές παγκόσμιες αγορές με υψηλές ρυθμίσεις τιμών έχουν διαψευσθεί, καθώς εξαιτίας ήδη υπάρχοντος LNG, έχει φέρει πτώση και διατηρεί τις τιμές χαμηλά.
Οι αμερικανικοί εξαγωγείς φυσικού αερίου συμβάλλουν τώρα μόνο στην επιδείνωση, πιέζοντας τις τιμές ακόμα πιο κάτω.
Οι αυξανόμενες εξαγωγές των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ασιατική ζήτηση είναι μια σημαντική συνταγή για καταστροφή, επηρεάζοντας τις περισσότερες IOCs, αλλά κυρίως τις Shell, Total και ENI, καθώς όλοι επικεντρώνονται στις δικές τους στρατηγικές επένδυσης και ανάπτυξης στο φυσικό αέριο.
Ορισμένοι παραγωγοί των ΗΠΑ, όπως η Chesapeake Energy, φλερτάρουν ήδη με την πτώχευση και οι IOCs έχουν πληγεί από την πτώση των κερδών.
Για τους Άραβες παραγωγούς, ιδίως το Κατάρ, την Αλγερία ή την Αίγυπτο, το μέλλον είναι αβέβαιο.
Οι νέες πηγές φυσικού αερίου θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν, για να στηρίξουν τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης.
Το Κατάρ χρειάζεται τα σχέδια επέκτασης και ανάπτυξης, όχι μόνο για νέες εξαγωγές, αλλά και για να κρατηθούν οι διεθνείς επενδυτές και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται κι επενδύουν στο success story του LNG του Κατάρ.
Η Αλγερία, ταυτόχρονα, εξετάζει άλλες διαδρομές για να πάρει πρόσθετα μετρητά για να στηρίξει την νεοσύστατη οικονομία της τα επόμενα χρόνια.
Η «Energy Hub» στρατηγική της Αιγύπτου, σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες και επενδυτικές στρατηγικές για την περιφερειακή οικονομία.
Χωρίς αγορές ή πελάτες, ωστόσο, όλα θα τεθούν στον πάγο, καθώς κανένας επενδυτής ή IOC δεν θα είναι διατεθειμένος να δαπανήσει άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε LNG 8 εκατομμυρίων τόνων.
Στην περίπτωση του Κατάρ, η προγραμματισμένη επέκταση θα κοστίσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όλα τα μάτια βρίσκονται σήμερα στην Κίνα, καθώς ο ασιατικός γίγαντας αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης LNG από το 2015.
Οι στρατηγικές αποφασίστηκαν βάσει προβλέψεων για την Κίνα να υπερβούν τους 82 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2023.
Το ίδιο αναμενόταν, χαμηλότερους όγκους, για την Ινδία και ενδεχομένως άλλες περιοχές στην Ασία και ακόμη και στην Ευρώπη.
Η τρέχουσα πτώση και το φαινόμενο του κορωνοϊού έθεσαν τα πάντα υπό αμφισβήτηση και αβεβαιότητα.
Ένα κύριο μέλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι ότι η υπερπροσφορά LNG τίθεται εκτός ελέγχου, φέρνοντας τους μεγάλους παραγωγούς στα όρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης