Ενέργεια

Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων θα φθάσει στα 300- 375 δισ. δολάρια φέτος

Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων θα φθάσει στα  300- 375 δισ. δολάρια φέτος

Πέρυσι διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα 263 δισ. δολάρια


Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ  300-  375 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, μετά από το περυσινό ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα δύο εταιρειών που παρακολουθούν την αναπτυσσόμενη αγορά.
Τα πράσινα ομόλογα είναι μια κατηγορία τίτλων σταθερής απόδοσης που συγκεντρώνουν κεφάλαια για έργα με περιβαλλοντικά οφέλη, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή οι μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Τα ομόλογα αποτελούν ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αγοράς ομολόγων, αλλά προσελκύουν την προσοχή επειδή η επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την σκανδιναβική τράπεζα SEB, η έκδοση έφτασε στο ρεκόρ των 263 δισ. δολαρίων πέρυσι και από τότε που ξεκίνησε η πράσινη αγορά ομολόγων το 2008, αυξήθηκε στα 840 δισ. δολάρια.
Η SEB αναμένει ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων θα φτάσει τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και σωρευτικά η αγορά θα πρέπει να πετύχει μέγεθος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Moody's Investor Service αναμένει ότι η έκδοση των πράσινων ομολόγων θα φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ η έκδοση ομολόγων από την κοινωνία και την αειφορία θα φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια και τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ενσωματώνει όλο και περισσότερο παράγοντες βιωσιμότητας στις επενδυτικές αποφάσεις και στη διαχείριση κινδύνων. Αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια που θα στηρίξουν την πράσινη αγορά ομολόγων, ανέφερε.


www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης