Oι επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά αποδίδουν σημαντικά έσοδα στο Κράτος μέσω του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν, οπότε, όπως σημειώνεται, δεν έχει εφαρμογή η «λογική» της επιπλέον φορολόγησή τους με Τέλη Επιτηδεύματος ώστε να καλυφθεί τυχόν απόκρυψη-φοροδιαφυγή εισοδημάτων τους
Την μεταρρύθμιση των Τελών Επιτηδεύματος για την έδρα και τα υποκαταστήματα, έως και την κατάργησή τους, αιτείται ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, με επιστολή του Προέδρου του κ. Λουμάκη προς το Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας.
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως οι επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά αποδίδουν σημαντικά έσοδα στο Κράτος μέσω του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν, οπότε, όπως σημειώνεται, δεν έχει εφαρμογή η «λογική» της επιπλέον φορολόγησή τους με Τέλη Επιτηδεύματος ώστε να καλυφθεί τυχόν απόκρυψη-φοροδιαφυγή εισοδημάτων τους.
«Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν αποκεντρωμένη και γεωγραφικά διεσπαρμένη δραστηριότητα, οπότε το συνολικό βάρος από τα τέλη επιτηδεύματος για την έδρα (1,000 ευρώ ετησίως) και ιδίως τα υποκαταστήματα που σωρεύεται (600 ευρώ ετησίως ανά εγκατάσταση) αποβαίνει παντελώς άδικο και εν τέλει υπερβολικό ιδίως για τις χιλιάδες των μικρών παραγωγών».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο ΣΠΕΦ αναφέρει πως μέχρι την οριστική εξάλειψη των Τελών Επιτηδεύματος όπως έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, μεταβατικά προτείνει να έχουν εφαρμογή υπό τη μορφή κατωφλίου. Δηλαδή εφ’ όσον ο φόρος εισοδήματος που καταβάλει ένας επιτηδευματίας ή μια επιχείρηση για μία υπερβαίνει το συνολικό ποσό για Τέλη Επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστημάτων που της αντιστοιχούν, τότε να απαλλάσσεται από αυτά.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΣΠΕΦ προς το Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Ενέργειας, ενώ, είναι διαθέσιμη και σε μορφή pdf στο τέλος του κειμένου
Θέμα : Επιβάρυνση ηλεκτροπαραγωγών με φωτοβολταϊκά από τα Τέλη Επιτηδεύματος Έδρας και Υποκαταστημάτων και πρόταση μεταρρύθμισης του τρόπου εφαρμογής τους ως κατώφλι έως την πλήρη εξάλειψη τους.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε η εφαρμογή ετήσιων Τελών Επιτηδεύματος για την έδρα και τα υποκαταστήματα που διατηρούν επιτηδευματίες και επιχειρήσεις -μεταξύ αυτών και ο κλάδος της επαγγελματικής ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά που εκπροσωπούμε- στην χώρα μας συνδέονται με τις μνημονιακές πολιτικές των παρελθόντων ετών και της υπερφορολόγησης που τις συνόδευε. Η «λογική» μάλιστα για την επιβολή των Τελών Επιτηδεύματος είχε να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την άντληση φορολογικών εσόδων με κάθε μέσο και τρόπο, απ’ όπου δύναται να υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα, ήτοι ενεργό ΑΦΜ.
Σε ότι αφορά τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και εν γένει ΑΠΕ ωστόσο, θέμα φοροδιαφυγής δεν τίθεται αφού οι καταμετρήσεις της παραγωγής των μονάδων γίνονται από τους Διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ και βάσει αυτών οι αντίστοιχες τιμολογήσεις προς τον ΔΑΠΕΕΠ αλλά και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά αποδίδουν σημαντικά έσοδα στο Κράτος μέσω του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν, οπότε και δεν έχει εφαρμογή η «λογική» της επιπλέον φορολόγησης τους με Τέλη Επιτηδεύματος ώστε να καλυφθεί τυχόν απόκρυψη-φοροδιαφυγή εισοδημάτων τους. Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν αποκεντρωμένη και γεωγραφικά διεσπαρμένη δραστηριότητα, οπότε το συνολικό βάρος από τα τέλη επιτηδεύματος για την έδρα (1,000 ευρώ ετησίως) και ιδίως τα υποκαταστήματα που σωρεύεται (600 ευρώ ετησίως ανά εγκατάσταση) αποβαίνει παντελώς άδικο και εν τέλει υπερβολικό ιδίως για τις χιλιάδες των μικρών παραγωγών.
Μέχρι λοιπόν την οριστική εξάλειψη των Τελών Επιτηδεύματος που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση σας, μεταβατικά ο σύνδεσμος μας προτείνει να έχουν εφαρμογή υπό την μορφή κατωφλίου. Δηλαδή εφ’ όσον ο φόρος εισοδήματος που καταβάλει ένας επιτηδευματίας ή μια επιχείρηση για μία υπερβαίνει το συνολικό ποσό για Τέλη Επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστημάτων που της αντιστοιχούν, τότε να απαλλάσσεται από αυτά. Αν αντίθετα ο φόρος εισοδήματος υπολείπεται, τότε να καταβάλλεται μόνο η διαφορά.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει άμεση, δίκαια και στοχευμένη ανακούφιση όσων πληρώνουν φόρους εισοδήματος, ενώ δεν θα διασαλευθεί το ελάχιστο επίπεδο φορολογικών εσόδων ανά ενεργό ΑΦΜ που επιθυμεί η Πολιτεία να διασφαλίζει μέσω των Τελών Επιτηδεύματος. Εξυπακούεται, πως οποτεδήποτε η Κυβέρνηση σας αποφασίσει την οριστική κατάργηση τους, τασσόμαστε εκ προοιμίου αναφανδόν υπέρ.
Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Δρ. Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Γιώργος Σαμαράς – Γεν. Γραμματέας
www.worldenergynews.gr