Φυσικό Αέριο

Ρουμανία: Σε ετοιμότητα για την ανάπτυξη πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ρουμανία: Σε ετοιμότητα για την ανάπτυξη πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Το πεδίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 τρισεκατομμύρια έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου
Η ρουμανική OMV Petrom είναι έτοιμη να προωθήσει μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στο γιγαντιαίο έργο φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο κατέχει με την ExxonMobil, όταν η νέα κυβέρνηση του Βουκουρεστίου προχωρήσει σε άαρση των ρυθμιστικών εμποδίων για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2/11/2019.
Μια τελική απόφαση επένδυσης για την εκμετάλλευση του μπλοκ Neutun, μετά από μια δεκαετία εξερεύνησης, παρεμποδίστηκε πέρυσι από αλλαγές στους νόμους υπεράκτιας αλιείας και τους νέους φόρους που  επιβλήθηκαν στην ενεργειακή βιομηχανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της OMV Petrom Christina Verchere δήλωσε στο Reuters   ότι "έγκαιρες αποφάσεις" σχετικά με αυτή τη νομοθεσία θα είναι σημαντικές για την άρση των φραγμών στις επενδύσεις και την αποφυγή του κινδύνου για το έργο.
"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Neptun μόλις αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια", ανέφερε.
Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό  Ludovic Orban  κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στις 4 Νοεμβρίου μετά την εκδίωξη ενός υπουργικού συμβουλίου υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών τον Οκτώβριο.
Υποσχέθηκε να τροποποιήσει τη σχετική με την ενέργεια νομοθεσία και να βοηθήσει στην απελευθέρωση των έργων φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας ώστε να καταστεί η Ρουμανία πλήρως ανεξάρτητη από πηγές ενέργειας και βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου.
Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας στη Ρουμανία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη χώρα να αμφισβητήσει τον κυρίαρχο ρόλο της ρωσικής ενεργειακής Gazprom στην παροχή της Κεντρικής Ευρώπης και να βοηθήσει τα εξαρτώμενα από την εισαγωγή κράτη στην περιοχή να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας.
Ο κρατικός παραγωγός φυσικού αερίου Romgaz ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκοπεύει να αγοράσει ποσοστό 15-20% στο έργο Neptun από την Exxon, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Adrian Volintiru.
Το πεδίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 τρισεκατομμύρια έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (42 δις-84 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου.
"Για την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας, οι επενδυτές χρειάζονται, πρώτον, ένα οικονομικά βιώσιμο (πλαίσιο) για το έργο με δημοσιονομική σταθερότητα και προβλεψιμότητα", δήλωσε ο κ. Verchere.
"Το ίδιο συμβαίνει και με τον Neptun ... (χρειαζόμαστε) ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους ανταγωνιστικούς όρους, μια απελευθερωμένη αγορά και την ανάπτυξη της υποδομής φυσικού αερίου."



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης