Τελευταία Νέα

Γ.Θωμάς: Προσθήκη άνω των 8 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών μέχρι το 2030

Γ.Θωμάς: Προσθήκη άνω των 8 GW αιολικών και φωτοβολταϊκών μέχρι το 2030
Το 90% των έργων θα έχει υποχρέωση συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ανάγκη λειτουργικής ενίσχυσης
Νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα πάνω από 8 GW θα χρειαστούν έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι που θα θέτει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 35% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, προσθέτοντας ότι το 90% αυτής της νέας εγκατεστημένης ισχύος θα έχει υποχρέωση συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, δεν θα έχει ανάγκη λειτουργικής ενίσχυσης.
Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το νέο ΕΣΕΚ θα βγει σε διαβούλευση σε 10 ημέρες και ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. «Οι χρόνοι είναι πιεστικοί, έχουμε δουλέψει πολύ, για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές», τόνισε.
Όπως πρόσθεσε, εξίσου φιλόδοξοι στόχοι με τις ΑΠΕ θα τίθενται και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Για την εξοικονόμηση, στις αρχές του χρόνου θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες.
Όσον αφορά το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, σημείωσε ότι θα κινηθούν υψηλότερα από τα 34 δισ. ευρώ, τα οποία προέβλεπε το προσχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ανακατανομή των πόρων.
«Το πνεύμα καινοτομίας που έφερε παλαιότερα ο λιγνίτης στην Ελλάδα, θα πρέπει να το επαναλάβουμε, τώρα, με τις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας».
Τέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελούν κόστος, αλλά ευκαιρία.
«Πρέπει να είμαστε τολμηροί στις αποφάσεις μας και να δρομολογήσουμε δραστικές λύσεις», κατέληξε ο κ. Θωμάς
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης