Μείωση 50% για ΑΠΕ στους λογαριασμούς ΑΗΚ στην Κύπρο

Μείωση 50% για ΑΠΕ στους λογαριασμούς ΑΗΚ στην Κύπρο
Το συνολικό αποθεματικό του Ταμείου φτάνει τώρα στα €48 εκατ
Σημαντική ποσοστιαία μείωση της χρέωσης για το Ταμείο ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2020, προτείνεται μέσω του προϋπολογισμού του Ταμείου που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για μείωση που θα φτάσει τουλάχιστον στο 50% της υφιστάμενης, δηλαδή από 1 σεντ ανά κιλοβατώρα στα 50 σεντ ανά κιλοβατώρα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί και στα 40 σεντ. Ακόμα και με τέτοια δραστική μείωση, το Ταμείο ΑΠΕ θα εισπράξει περίπου €20 εκατ. από τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού το 2020.
Σε πραγματικά ποσά, αυτό σημαίνει περίπου μείωση κατά €5 στον διμηνιαίο λογαριασμό ενός μέσου νοικοκυριού με κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρων ή €30 τον χρόνο. Ωστόσο, σημαίνει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση για εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες που πληρώνουν πολύ μεγάλους λογαριασμούς. Η μείωση προτείνεται επειδή η αύξηση του τέλους στο 1 σεντ πριν από τρία χρόνια, με σκοπό να καλύψει τότε ελλείμματα του Ταμείου ΑΠΕ, αποδείχθηκε υπερβολική και τελικά όχι μόνο κάλυψε τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και δημιούργησε σημαντικά πλεονάσματα στο ταμείο ΑΠΕ που φτάνουν σήμερα στα €28 εκατ.
Το συνολικό αποθεματικό του Ταμείου φτάνει τώρα στα €48 εκατ. Παράλληλα, ήδη τα πλεονάσματα έχουν επιτρέψει στο υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσει σε σημαντικά σχέδια για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, κυρίως από νοικοκυριά, με στόχο να γίνουν ταχύτατες ενέργειες που να καλύψουν τις ελάχιστες δεσμεύσεις της Κύπρου προς την Ε.Ε. για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και να αποφευχθούν ποινές που τελικά θα πληρώσουν οι καταναλωτές.
Το υπουργείο Ενέργειας, όπως εκφράστηκε και μέσω του εκπροσώπου του, που έχει την ευθύνη του Ταμείου ΑΠΕ στη Βουλή, ευελπιστεί ότι θα  επιτευχθεί ο στόχος για συνολική συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας 13% από ΑΠΕ. Ειδικότερα, θα πρέπει η Κύπρος να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ θα είναι στο 16% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στο 2020. Σήμερα, η Κύπρος είναι στο 10%.
Πιο σοβαρό πρόβλημα παραμένει η χρήση πηγών ενέργειας από ΑΠΕ στις μεταφορές, όπου ο στόχος του 10% είναι άπιαστος, αφού η Κύπρος βρίσκεται στο 2,5% και σίγουρα θα απαιτηθούν δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις για να μην πληρώσουμε χοντρά πρόστιμα. Η οικονομική άνεση του Ταμείου ΑΠΕ επιτρέπει, όμως, να προκηρυχθούν σημαντικά σχέδια χορηγιών για ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού, ενώ ήδη έχουν επαναπροκηρυχθεί όλα τα σχέδια  χορηγιών, που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2019 και αφορούν στις μονώσεις, θερμομονώσεις, τα σχέδια του net metering, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες, καθώς και τα σχέδια τοποθέτησης ηλεκτρικών θερμοσίφωνων στις κατοικίες. Αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα και το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ετοιμάζεται και ειδικό σχέδιο χορηγιών για την περιοχή Τροόδους, με κονδύλι €300.000 για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. 

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης