Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

BIROLL: Η βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040

BIROLL: Η βιομηχανία υπεράκτιας  αιολικής ενέργειας  θα μπορούσε να φθάσει  το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια  πρόκειται να αναπτυχθεί επιθετικά τις επόμενες δεκαετίες
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς οι απότομες μειώσεις του κόστους και η βελτιωμένη τεχνολογία εξουδετερώνουν το δυναμικό της πράσινης πηγής ενέργειας, ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/10/2019 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα αυτό και η επέκταση των αιολικών πάρκων θα μπορούσε να αποφύγει 5-7 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 από τον τομέα ενέργειας παγκοσμίως.
Η ισχύς που παράγεται από ανεμογεννήτριες στη θάλασσα αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, ανακοίνωσε η IEA για την " πιο ολοκληρωμένη" μελέτη του υπεράκτιου ανέμου μέχρι σήμερα.
"Ωστόσο, το δυναμικό είναι τεράστιο", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol στο Reuters στην Κοπεγχάγη - τη χώρα όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες το 1991 και που πέρυσι παρήγαγαν το 15% της ηλεκτρικής του ενέργειας από υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.
Με βάση τις τρέχουσες και τις προτεινόμενες πολιτικές, η ικανότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 15 φορές τις επόμενες δύο δεκαετίες, και να διαμορφωθεί στα 1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ΙΕΑ.
Ο ίδιος παρομοίωσε την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε δύο άλλους παίκτες του ενεργειακού συστήματος: την επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου και την άνοδο της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας και ανέφερε ότι η αιολική ενέργεια είχε τη δυνατότητα να επιφέρει παρόμοια απότομη μείωση του κόστους.
Ο Birol δήλωσε ότι αναμένει ότι το μέσο κόστος παραγωγής για την παγκόσμια υπεράκτια ενέργεια θα μειωθεί στο ήμισυ στα $ 60 megawatt /ώρα ήδη σε πέντε χρόνια.
Η μείωση αυτή θα οφείλεται κυρίως σε μεγαλύτερους στρόβιλους, μερικοί από τους οποίους θα έχουν το ίδιο ύψος με τον πύργο του Άιφελ και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Στην Ευρώπη, ο αιολικός τομέας θα κερδίσει σύντομα τη δυναμική του φυσικού αερίου όσον αφορά το κόστος και θα είναι ίσος με την ηλιακή φωτοβολταϊκή (PV)  , ενώ στην Κίνα πρόκειται να καταστεί ανταγωνιστική με τη νέα ικανότητα άνθρακα γύρω στο 2030, σύμφωνα με την ΙΕΑ.
Ωστόσο, ο Birol προειδοποίησε ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές υπεράκτιων δικτύων και πραγματική πολιτική δράση.
"Εάν οι κυβερνήσεις έχουν σοβαρές πολιτικές για το κλίμα και την κλιματική ουδετερότητα, πρέπει να έχουν ειδικές πολιτικές για την προώθηση πράσινων τεχνολογιών όπως η αιολική ενέργεια στην ανοικτή θάλασσα".
Ενώ η πράσινη μετάβαση αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, υπάρχει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ κλιματικών φιλοδοξιών και πραγματικών τάσεων εκπομπών, καθώς οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια έφθασαν σε ιστορικό υψηλό πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης