Ενέργεια

Βουλγαρία: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλόκαρε την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της CEZ από την Eurohold

tags :
Βουλγαρία: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλόκαρε την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της CEZ από την Eurohold
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Eπιτροπή Aνταγωνισμού έχει εμποδίσει τις προσπάθειες της CEZ να αποχωρήσει από τη Βουλγαρία
 Η επιτροπή ανταγωνισμού της Βουλγαρίας μπλόκαρε την Πέμπτη 24/10/2019 την απόκτηση των βουλγαρικών περιουσιακών στοιχείων της τσεχικής εταιρείας CEZ, από τον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό όμιλο  Eurohold  εκτιμώντας ότι η συμφωνία των 335 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να εμποδίσει τον ανταγωνισμό.
Η ρυθμιστική αρχή, η οποία ξεκίνησε διεξοδική έρευνα σχετικά με τη συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι η εξαγορά θα δώσει στον νέο όμιλο ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στην ενεργειακή όσο και στην ασφαλιστική αγορά της βαλκανικής χώρας.
"Η οικονομική ισχύς και οι θέσεις των συγχωνευόμενων εταιρειών στην αγορά δημιουργούν προϋποθέσεις για ίδρυση ή αύξηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά του νέου ομίλου καθώς και σημαντική παρεμπόδιση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές", ανέφερε ο ρυθμιστικός φορέας σε ανακοίνωση.
Η ρυθμιστική αρχή ισχυρίστηκε ότι η Eurohold κατέχει σημαντικό μερίδιο από την αγορά ασφαλιστικών εγγυήσεων, ενώ ορισμένες από τις βουλγαρικές εταιρείες της CEZ δραστηριοποιούνται σε ενεργειακές συναλλαγές, οι οποίες απαιτούν τραπεζικές και ασφαλιστικές εγγυήσεις.
Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί ενώπιον δικαστηρίου και η Eurohold σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το εποπτικό συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα το πράξει.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιτροπή ανταγωνισμού έχει εμποδίσει τις προσπάθειες της CEZ να αποχωρήσει από τη Βουλγαρία, όπου ελέγχει εταιρεία διανομής η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πάνω από 2 εκατομμύρια καταναλωτές μαζί με άλλα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.
Η CEZ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θέτει "εμπόδια" στην πώληση, παρόλο που η Eurohold είναι μια αξιόπιστη εταιρεία που δεν έχει μέχρι τώρα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας.
"Η ολοκλήρωση της πώλησης των βουλγαρικών περιουσιακών στοιχείων σε τόσο απρόβλεπτο περιβάλλον αποτελεί μεγάλη πρόκληση", ανέφερε η CEZ σε ανακοίνωσή της.
Η Eurohold είχε προηγουμένως υπερασπιστεί τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι δεν κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ασφαλιστικών εγγυήσεων και ότι οι συμφωνίες μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών περιορίζονταν και ορισμένες φορές απαγορεύονταν και από το νόμο.
Πέρυσι, η CEZ υπέγραψε συμφωνία με μια μικρή βουλγαρική ενεργειακή εταιρεία για να αντισταθμίσει τα βουλγαρικά της περιουσιακά στοιχεία, αλλά αυτό μπλοκαρίστηκε επίσης από την επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης