Στις αρχές 2023 η λειτουργία του υδροηλεκτρικού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα

Στις αρχές 2023 η λειτουργία του υδροηλεκτρικού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα
Για την ολοκλήρωσή του θα απαιτηθούν ακόμη 67 εκατ. ευρώ περίπου, όπως αναφέρει η επιχείρηση στα αποτελέσματα 6μηνου
Μικρή μετάθεση θα υπάρξει στην έναρξη λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα, όπως αναφέρει στα αποτελέσματα 6μηνου η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την ετιαρεία, ως αποτέλεσμα η «πρεμιέρα» του έργου αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2023, έναντι του 2002 που προβλεπόταν έως τώρα.
Η καθυστέρηση οφείλεται σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις των διαδικασιών απαλλοτρίωσης υπέρ της εταιρείας, αλλά και υπέρ του Δήμου Πύλης.
Η πρώτη διαδικασία αφορά την απαλλοτρίωση περιοχών που θα κατακλυσθούν από τον ταμιευτήρα του σταθμού, ενώ η δεύτερη περιοχές όπου θα μετεγκασταθεί μέρος του οικισμού της Μεσοχώρας, το οποίο θα βυθισθεί κάτω από νερό.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το σωρευμένο ποσό για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 281 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 67 εκατ. ευρώ περίπου, μέχρι την εκτιμώμενη ολοκλήρωσή του.

Ετήσια απώλεια εσόδων 25 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ

Τον δρόμο για τη λειτουργία της υδροηλεκτρικής μονάδας, η οποία βρίσκεται στον Νομό Τρικάλων, άνοιξε η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) τον Αύγουστο του 2018.
Εδώ και 15 χρόνια, είναι σχεδόν έτοιμη – καθώς, για παράδειγμα, από το 2001 έχει εγκατασταθεί στη μονάδα όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος.
Μάλιστα, με δεδομένο πως η παραγωγή εκτιμάται σε 380-390 γιγαβατώρες (GWh), κάθε χρόνο που παραμένει ανενεργό, η απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.
Η βασικότερη αιτία για την πολυετή καθυστέρηση ήταν πως εξαρχής το έργο συνδέθηκε με την εκτροπή του Αχελώου, κάτι που είχε σαν συνέπεια να «μπλοκαρισθεί» αλλεπάλληλες φορές, μαζί με την εκτροπή, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κάτι που άλλαξε το 2014, όταν αποσυνδέθηκε από την εκτροπή, με συνέπεια το ΣτΕ να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του.

Πλήρης απόσβεση σε 20 χρόνια

Για τη λειτουργία του, προβλέπεται η παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού της Μεοσοχώρας, ενώ το κατακλυζόμενο θα μετεγκατασταθεί στην περιοχή επέκτασης.
Μάλιστα, δικαίωμα απαλλοτρίωσης ή αποζημίωσης έχουν και οι κάτοικοι του μη κατακλυζόμενου τμήματος, αν θέλουν να αποχωρήσουν ή να φύγουν από τον οικισμό.
Από τη στιγμή της λειτουργίας της μονάδας, σε 3-4 χρόνια θα αποσβεστεί το κόστος απαλλοτριώσεων, από την πώληση στο σύστημα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, για να γίνει πλήρης απόσβεση όλων των ποσών που έχει δαπανήσει η ΔΕΗ, θα χρειασθούν πάνω από 20 χρόνια.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης