Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτές είναι οι πολιτείες των ΗΠΑ που επηρεάζονται περισσότερο από τους δασμούς

Αυτές είναι οι πολιτείες των ΗΠΑ που επηρεάζονται περισσότερο από τους δασμούς
Τα μεγάλα αστικά κέντρα φέρουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων των δασμών, με πρώτες την Καλιφόρνια στα 13,4 δισ. δολάρια και την πολύ ευάλωτη λόγω των εξαγωγών της, Λουιζιάνα
Επιπρόσθετοι δασμοί 15% επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές στις Η.Π.Α. αυτό το μήνα, ενώ υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να τεθούν κι άλλοι σε ισχύ κοντά στο τέλος του έτους, με ορισμένες πολιτείες ναυφίστανται τις συνέπειες περισσότερο από άλλες.
Η Κίνα, βεβαίως, δίνει τη δική της απάντηση, αντιδρώντας με δικούς της δασμούς.
Αμφότερες οι δύο πλευρές σφυρηλατούν η μία την άλλη με δασμούς ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων από το 2018.
Ο δικτυακός τόπος HowMuch.net, ο οποίος υπολογίζει το κόστος, έφερε στο φως στοιχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης και από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου για να οπτικοποιήσει επάνω σε χάρτη τις συνέπειες ανά πολιτεία:

Image

Είναι κατανοητό ότι, σε απόλυτους αριθμούς, τα μεγάλα αστικά κέντρα φέρουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων των δασμών, με πρώτη την Καλιφόρνια στα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, η οικονομία της Λουιζιάνα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, ανέρχονται στο 26,7% του ΑΕΠ, είναι η πλέον ευάλωτη.
Συγκριτικά η Χαβάη, είναι στο 0,7%.
«Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Η.Π.Α.», όπως επισημαίνει το HowMuch.net, «το ήμισυ του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτάται από τις εξαγωγές και ένα στα τρία στρέμματα αμερικανικής καλλιεργήσιμης γης παράγει γεωργικά προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές».
Όπως υπολογίζουν οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με το θέμα των επιπτώσεων, τα αμερικανικά νοικοκυριά θα δαπανήσουν επιπλέον 1.000 δολάρια ετησίως ως αποτέλεσμα αυτών των δασμών.
Γι΄ αυτό και αναμένουν τις εξελίξεις του Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθούν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης