Απόψεις

Berenberg, ECIPE: O εμπορικός πόλεμος ΕΕ - ΗΠΑ, πιο επιβλαβής από τη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Berenberg, ECIPE: O εμπορικός πόλεμος ΕΕ - ΗΠΑ, πιο επιβλαβής από τη διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας
Ο Λευκός Οίκος θα αποφασίσει τον Νοέμβριο εάν θα επιβάλλει δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Την άποψη ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ θα είναι πιο επιβλαβής από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας υποστηρίζει ο Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να επικεντρώνεται στους κινεζικούς δασμούς τους πρόσφατους μήνες.
Αλλά ο Λευκός Οίκος θα αποφασίσει τον Νοέμβριο το εάν θα επιβάλλει δασμούς στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ - ΗΠΑ είναι πιο σημαντικός.
Είναι η μεγαλύτερη ενιαία διμερής εμπορική ροή στον κόσμο» δήλωσε στο CNBC ο Hense και συμπλήρωσε «βλέποντας τις εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι κατά 70% μεγαλύτερο σε σχέση με το εμπόριο ΗΠΑ και Κίνας το 2018».

Image

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2018 οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην ΕΕ ήταν τριπλάσιες σε σχέση με τις εξαγωγές στην Κίνα.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος για το εμπόριο, Cecilia Malmstrom, έχει δηλώσει ότι δεν θα ήθελαν να μπουν στη διαδικασία να επιβάλλουν δασμούς, αλλά θα το κάνουν εάν οι ΗΠΑ πλήξουν την ΕΕ.,
«Οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου, που έχουμε αναπτύξει με την πάροδο των χρόνων με τους Αμερικανούς εταίρους μας, δεν μπορούν να παραβιαστούν χωρίς την αντίδραση από την πλευρά μας» είχε δηλώνει τον Ιούνιο του 2018.
Από τότε, κάθε φορά που οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να επιβάλλουν περαιτέρω δασμούς οι Βρυξέλλες επεξεργάστηκαν διαφορετικούς καταλόγους προϊόντων για να δείξουν πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν εμπορικό πόλεμο αυτή τη στιγμή.
«Ενώ τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιδράσεις στην οικονομία του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, κάποιες από αυτές τις συνέπειες έχουν αντισταθμιστεί από το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα» δήλωσε ο Fredrik Erixon από το think tank ECIPE.
Ωστόσο, στην περίπτωση εμπορικής διαμάχης ΕΕ και ΗΠΑ δεν θα συμβεί το ίδιο.
«Και οι δύο οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί και η κυκλική επίδραση των δασμών αναμένεται πολύ ισχυρή» συμπλήρωσε ο Erixon.

Image





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης