Ορισμένες επιχειρήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κινηθούν και νομικά κατά της Αρχής
Σχεδόν όλες τις πτυχές λειτουργίας της ΡΑΕ «άγγιξε» η βλάβη που έχει θέσει ήδη από τα τέλη του Ιουλίου εκτός λειτουργίας τα πληροφοριακά της συστήματα.
Ενδεικτικό είναι πως, εκτός από κάθε είδους ηλεκτρονική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει επηρεαστεί ακόμη και η πλατφόρμα για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων στην Αρχή.
Έτσι, είναι έκδηλη η ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων για το κατά πόσο δεν θα ανακύψει πρόβλημα στην απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων τους, με δεδομένο ότι αυτή «περνά» από τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Την ίδια στιγμή, όπως είναι ήδη γνωστό, η βλάβη έβγαλε νοκ άουτ την ιστοσελίδα, το πρωτόκολλο, αλλά και τα email στη ΡΑΕ.
Η ιστοσελίδα παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, δίνοντας μόνο πρόσβαση στην ανακοίνωση της Αρχής για το πρόβλημα, όπου αναφέρεται ότι το πρωτόκολλο λειτουργεί κανονικά για έγγραφα που λαμβάνονται σε φυσική μορφή, ενώ από τις 7 Αυγούστου είναι δυνατή και η ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@rae.gr.
Όπως προστίθεται, ωστόσο, είναι απαραίτητη η επανυποβολή στην Αρχή, από τους ενδιαφερομένους, των εγγράφων που εστάλησαν μόνο ηλεκτρονικά στη ΡΑΕ κατά το χρονικό διάστημα από 22 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου.
Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί και στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, καθώς έως τώρα δεν μπορεί να εξακριβωθεί ποια από αυτά θα μπορέσουν τελικά να ανακτηθούν, και ποια χάθηκαν οριστικά.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί πάντως το γεγονός πως η επιστολή υπογράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ίδιο στέλεχος της Αρχής που κατά την πρόσφατη ημερίδα για το εργαλείο σύγκρισης τιμών είχε καταφερθεί εναντίον προμηθευτών, οι οποίοι επανυπέβαλαν ερωτήσεις καθώς παρέμεναν αναπάντητες, λέγοντας ότι καταχρώνται τον χρόνο του...
Αντιδράσεις από ενεργειακές εταιρίες
Όπως είναι φυσικό, αρκετές εταιρείες έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις στο παρατεταμένο χρονικό διάστημα «ηλεκτρονικής παράλυσης» της Αρχής.
Επιπλέον τροφή στις αντιδράσεις έδωσε το γεγονός ότι, επικοινωνώντας με τη ΡΑΕ, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει προϊστάμενος Πληροφορικής, αλλά απλώς ότι ένα μέλος της Ολομέλειας έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της λειτουργίας τους.
Παράλληλα, «παίκτες» της εγχώριας αγοράς ανησυχούν γενικότερα για την ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων τους, που έχουν εκ των πραγμάτων εμπιστευθεί στη ΡΑΕ.
Ο λόγος ανησυχίας είναι τα πληροφοριακά συστήματα της Αρχής, τα οποία αποδείχθηκαν τελικά ευάλωτα σε μία τόσο παρατεταμένη και σοβαρή βλάβη, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας.
Μάλιστα, υπάρχουν εταιρείες που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κινηθούν και νομικά.
Πέρα από την αγορά, το θέμα παρακολουθεί στενά και η ηγεσία του ΥΠΕΝ, με δεδομένο εξάλλου ότι και η ίδια η ανακοίνωση της ΡΑΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει αρκετά ακόμη η αποκατάσταση της ιστοσελίδας της. Όπως αναφέρει, σε μία τέτοια περίπτωση, θα προχωρήσει σε έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγών.
www.worldenergynews.gr