Αναλύσεις

Guardian: Συμβιβασμός της Ελλάδας έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 ή επαναφορά του Grexit

Guardian: Συμβιβασμός της Ελλάδας έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 ή επαναφορά του Grexit
Η Guardian επισημαίνει, ότι «στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Αθήνα βρέθηκε μόνη, καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της».
Την ανάγκη συμβιβασμού της Αθήνας με τους Θεσμούς έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017 επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Grexit «επανέρχεται δυναμικά».
«Η πολύπαθη ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία τριών εβδομάδων, προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό στις ολοένα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει ότι «αλλιώς θα δει το θέμα του χρέους της να επανέρχεται στην επιφάνεια»,.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι φόβοι για περαιτέρω αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο μέλος της Ευρώπης επανέρχονται μετά την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία προβλέπεται, ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει «εκρηκτικό» μέχρι το 2030.
Η βρετανική εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι η βασική διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές έχει να κάνει με την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Επισημαίνει συγκεκριμένα, ότι το ΔΝΤ εκτιμά, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 δεν είναι εφικτός χωρίς νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και μείωσης του αφορολογήτου.
«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός» τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής και προσθέτει ότι «αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πιθανά καταστροφική πολιτική αναταραχή, που θα μπορούσε να φέρει ξανά με ένταση το σενάριο του Grexit».
Σε αυτό το σημείο η Guardian επισημαίνει, ότι «στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Αθήνα βρέθηκε μόνη, καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της».
«Οι κίνδυνοι είναι πολύ σημαντικοί» σχολιάζει μιλώντας στην εφημερίδα ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος και υπογραμμίζει ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα μπορούσε να παγώσει τις συνομιλίες μέχρι τον Μάιο, οπότε θα είναι πολύ αργά».
«Ο φόβος του Grexit επιστρέφει» αναφέρει από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Badische Zeitung, η οποία υπενθυμίζει, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ανάκαμψη της οικονομίας.
«Όμως, η αθηναϊκή οικονομική εφημερίδα Ημερησία έχει ένα κακό προαίσθημα: "Ο εφιάλτης του 2015 επιστρέφει"» τονίζει η εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης