Ενέργεια

Τις ρήτρες στα συμβόλαια ρεύματος εξετάζει η ΡΑΕ – Τι ψάχνει, πως αντιδρούν οι ιδιώτες πάροχοι

Τις ρήτρες στα συμβόλαια ρεύματος εξετάζει η ΡΑΕ – Τι ψάχνει, πως αντιδρούν οι ιδιώτες πάροχοι

«Η ΡΑΕ επιλέγει να διυλίζει τον κώνωπα (που είναι οι ρήτρες) και να καταπίνει την κάμηλο (δηλαδή τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς)», σχολιάζουν οι ιδιώτες προμηθευτές

Σε «απογραφή» των ρητρών που περιλαμβάνουν οι εγχώριοι προμηθευτές ρεύματος στα τιμολόγιά τους, καθώς και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται από κάθε εταιρεία, προχώρησε η ΡΑΕ.
Η Αρχή έχει κοινοποιήσει αίτημα σε όλους τους παρόχους για την αποστολή των σχετικών στοιχείων εδώ και 15 εργάσιμες ημέρες, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει σήμερα, Δευτέρα (6/05).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που ζητά η ΡΑΕ αφορούν τη διετία 2017-2018.
Μέσω αυτών, κάθε προμηθευτής θα αναλύει με ποιον τρόπο υπολόγιζε το εν λόγω χρονικό διάστημα την έκθεση κινδύνου του στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.
Επίσης, θα εξηγεί σε ποιο ποσοστό μετακυλούσε αυτό το ρίσκο στους πελάτες του, μέσω των ρητρών που χρησιμοποιούσε.
Μάλιστα, για τεκμηρίωση των πληροφοριών, οι πάροχοι θα προσκομίσουν και αντίγραφα λογαριασμών, αλλά και συμβολαίων.
Η «ακτινογραφία» των ρητρών έρχεται σε μία συγκυρία όπου έχει ήδη ξεκινήσει από την Αρχή η δημόσια διαβούλευση για τα τιμολόγια στη λιανική ρεύματος και την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των καταναλωτών.
Όπως αναφέρεται στη διαβούλευση, μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες καλούνται να τοποθετηθούν στο κατά πόσο θεωρούν σκόπιμη την προσφορά από κάθε προμηθευτή ενός τουλάχιστον σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, όπως επίσης και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επαληθευσιμότητα των χρεώσεων που προκύπτουν για κάθε παράμετρο του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της ρήτρας.

Εγκράτεια στην εφαρμογή των ρητρών

Όσον αφορά πάντως τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη χρήση των ρητρών, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται από την πλευρά τους αν το πνεύμα της ΡΑΕ κινείται στο πλαίσιο της σωστής εφαρμογής ή της δαιμονοποίησής τους.
Όπως επισημαίνουν, παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην πράξη αρκετές εταιρείες έχουν εφαρμόσει τις ρήτρες με φειδώ ή και καθόλου, και μάλιστα όχι ως έσοδο αλλά ως έσχατο εργαλείο διαχείρισης ρίσκου.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το ρίσκο αυτό πηγάζει από τη μεταβλητότητα του κόστους που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται και σε παρεμβάσεις ή καθυστερήσεις της ΡΑΕ.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν τη διαδικασία εκκαθάρισης των ΝΟΜΕ, η οποία έχει αλλάξει τρεις φορές από την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού, όπως επίσης και τις απώλειες δικτύου, οι οποίες παραμένουν υψηλές και απορροφώνται από τους προμηθευτές.
Ακόμη σημαντικότερη αιτία μεταβλητότητας είναι οι συνεχείς αναβολές εφαρμογής του Target Model, με ευθύνη και της Ρυθμιστικής Αρχής ως φορέα εποπτείας της αγοράς.
Έτσι, οι προμηθευτές στερούνται έως και αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων καθώς και αξιοποίησης χρηματιστηριακών προϊόντων, τα οποία θα τους προσέφεραν μακροπρόθεσμη «ορατότητα» και θα περιόριζαν τον κίνδυνο έκθεσής τους.
«Αντίθετα, η ΡΑΕ επιλέγει να διυλίζει τον κώνωπα (που είναι οι ρήτρες) και να καταπίνει την κάμηλο (δηλαδή τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς)», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης