Τελευταία Νέα

Ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ εξέφρασε ο ΣΕΒ, ελπίζει στο target model

Ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ εξέφρασε ο ΣΕΒ, ελπίζει στο target model

Σύμφωνα με το βιομηχανικό κόσμο, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού υπάρχει μόνο στα «χαρτιά»

Ανησυχία τόσο για την κατάσταση της ΔΕΗ όσο και για τον τρόπο που θα προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού εκφράζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τις υποδομές που παραχώρησαν χθες (17/4) ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και οι πέντε περιφερειακοί βιομηχανικοί Σύνδεσμοι της χώρας, το ενεργειακό κόστος ήταν ένα από τα θέματα που εύλογα κυριάρχησαν αφού επηρεάζει σημαντικά το λειτουργικό κόστος της μεταποίησης.
Η ΔΕΗ είναι πράγματι ένα πολύπλοκο θέμα που μας απασχολεί, τόνισε ο κ. Φέσσας, ενώ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού σημείωσε ότι υπάρχει μόνο στα «χαρτιά».
Εκτίμησε δε ότι εάν δεν υπάρξει το target model, δηλαδή η διασύνδεση του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού με αυτά των γειτονικών χωρών, δεν πρόκειται να υπάρξει απελευθέρωση.
Με μεγαλύτερη έμφαση αναφέρθηκε στο θέμα του ενεργειακού κόστους η κ. Λένα Κολιοπούλου, πρόεδρος του βιομηχανικού Συνδέσμου Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Προβληματισμός για το μέλλον της ΔΕΗ

«Μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση της ΔΕΗ αλλά και ο τρόπος ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού», είπε χαρακτηριστικά και με έμφαση σημείωσε ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει με τρόπο που να διασφαλίζει ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα ώριμες σήμερα αγορές άλλων χωρών που κατά την πρώτη φάση ανοίγματος έφεραν αυξήσεις τιμών.
Η κ. Κολιοπούλου σχολίασε αρνητικά επίσης το γεγονός ότι ενώ στην περιφέρεια της Θεσσαλίας υπάρχει κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, δεν υπάρχει πρόσβαση για πολλές επιχειρήσεις στο φυσικό αέριο ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα πρόβλημα με το γρήγορο internet.
Για κάποιες περιφέρειες της χώρας, τo πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Περιφέρεια της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του εκεί Συνδέσμου κ. Μπάρλος, οι επιχειρήσεις των δύο περιφερειών δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος να είναι κατά 30% υψηλότερο από τις βιομηχανίες που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
Τόνισε δε ότι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, αφού δεν έχουν αναπτυχθεί οι απαραίτητες γραμμές μεταφοράς στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης