Ναυτιλία

ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά

ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά
Πριν από την απόφαση, ως αρχαιολογικοί χώροι στον Πειραιά υπολογιζόταν μόνο μεμονωμένα μνημεία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τελικά την πρόταση,  της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποφάσισε πως η αρχαία πόλη Πειραιάς θα ανακηρυχθεί ως αρχαιολογική περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αφορά την εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή για την κήρυξη.
Η περιοχή αυτή ορίζετα βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ως το Μικρολίμανο.
Εξαίρεση αποτελεί η θαλάσσια περιοχή  κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη. Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.
Οι χώροι αυτοί αντιστοιχούν στο 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά. Για τα υπόλοιπα θα γίνουν νέες συζητήσεις όταν ολοκληρωθούν οι εκσκαφές.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων είχε προτείνει τη διπλάσια έκταση, δηλαδή σχεδόν 11,5 τ.χλμ.
Το ΚΑΣ συζήτησε επίσης το Αρχικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan), στάδιο α’ και στάδιο β’, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ΑΕ.
Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ ζήτησαν να εξαιρεθεί και η χερσαία ζώνη του λιµανιού, αυτό όµως δεν έγινε δεκτό από το ΚΑΣ, το οποίο ζήτησε επίσης να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνόσουρα. Από την άλλη πλευρά, το ΚΑΣ εντόπισε κάποια µελανά σηµεία στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, µεταξύ των οποίων η ανέγερση εµπορικού κέντρου (mall) και ενός δεύτερου κτιρίου. Και για τις δύο περιπτώσεις η σχετική εισήγηση προέβλεπε σηµαντική µείωση εµβαδού. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισµού επέµεινε στην αρχική του θέση να συµπεριληφθεί στο masterplan του ΟΛΠ η µετατροπή του Silo σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Πριν από την απόφαση, ως αρχαιολογικοί χώροι στον Πειραιά υπολογιζόταν μόνο μεμονωμένα μνημεία.
Στον νέο αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνονται σημαντικά ευρήματα, όπως οι οχυρώσεις της θεμιστόκλειας και κονώνειας περιόδου, τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας, ιερά όπως της Κυβέλης και της Αρτέμιδος, κατάλοιπα των αρχαίων νεωσοίκων στα δυο λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο), οικιστικά κατάλοιπα από την κλασική ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, δεξαμενές και λατομεία.
Οι ανασκαφές στον Πειραιά ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα για να συνεχιστούν τον 20ο και τον 21ο στο πλαίσιο ιδιωτικών και δημόσιων έργων, όπως η κατασκευή του τραμ και του μετρό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης