Πράσινο φως για την επένδυση - σταθμό για τα ευρωπαικά δεδομένα
Στην χορήγηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 665 MW στομ Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας προχώρησε η ΡΑΕ με την υπ αριθμον 744/2018 απόφαση.
Η άδεια αυτή δίνει το πράσινο φως για την πιο σύγχρονη επένδυση στον κλάδο σε ευρωπαικό επίπεδο, την ώρα που όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε ανάγκη για νέες επενδύσεις την προσεχή 20ετία καθώς το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι αυτό που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες.
Και αυτό γιατί το φυσικό αέριο θα αποτελέσει χρονικά την γέφυρα στην μετάβαση από την ρυπογόνο παραγωγή στις Ανανεώσιμες Πηγές.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση της ΡΑΕ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αίτηση της άδειας περιλαμβάνει τροποίηση για αύξηση της προμήθειας στα 1000 MW από 500.
Προβλέπεται:
• Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής
• Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης
• Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης
• Έναρξη λειτουργίας: αρχές του 2022
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η μονάδα θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~445 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~220 MW. Η σχετική άδεια έχει διάρκεια 35 ετών ενώ η έναρξη λειτουργίας προορίζεται για τις αρχές του 2022.
Έκρηξη στην ζήτηση φυσικού αερίου μέχρι το 2030 προβλέπει έκθεση της Κομισισόν που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΝ
Η ελληνική ενεργειακή αγορά θα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμα αν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μείνουν εκτός του Μηχανισμού Ευελιξίας και κατά συνέπεια στην πλειονότητά ή και στο συνολό τους κλείσουν μέχρι το 2025. Η αγορά φυσικού αερίου που αποτελεί την άμεση υποκατάσταση θα παρουσιάσει τότε εκρηκτική άνοδο της ζήτησης.
Καθαρός εισαγωγέας με αυξητικές τάσεις τουλάχιστον μέχρι το 2030 η Ελλάδα
H Ελλάδα παραμένει μια χώρα καθαρός εισαγωγέας σε ενεργειακό επίπεδο, καθώς οι γείτονες χώρες εξασφαλίζουν συμφέρουσες τιμές, όμως συνολικά αναμένεται οι καθαρές εισαγωγές να μειωθούν μελλοντικά, όπως αναφέρει έκθεση που βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και είναι σε γνώση του Υπουργείου Ενέργειας. Για την περίοδο πριν το 2030 η Ελλάδα βασίζεται σε θερμική και πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία ώστε να διασφαλίσει την επάρκεια του συστήματος. Η διασύνδεση που θα επιτευχθεί μέσω του IGB διπλασιάζει την δυναμικότητα διακίνησης ενεργειακού φορτίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στην δεκαετία του 2020 και από το 2025 αναμένονται να διπλασιαστούν οι εισαγωγές από την Βουλγαρία.Μακροπρόθεσμα όμως η ενισχυόμενη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα μειώσει τις εισαγωγές μετά το 2030 και θα ενισχύσει την θέση της στις διασυνοριακές συναλλαγές με εισαγωγές κάτω από τα ιστορικά επιπεδα.
Η αύξηση κατά 50% στην ζήτηση φυσικού αερίου στο σκληρό σενάριο του EPS 500
Ο βασικός κίνδυνος της Ελλάδας είναι η μη επιβίωση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των λιγνιτικών μονάδων που θα δυναμιτίσει το ενεργειακό έλλειμμα μετά το 2025 οπότε και οι εισαγωγές από την Βουλγαρία θα βαίνουν αυξανόμενες. Το σενάριο αυτό αφορά την ανάγκη αύξησης επενδύσεων στις μονάδες φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση του καυσίμου θα ανέβει γαι να καλύψει τα κενά των λιγνιτικών.Για το σενάριο της πιστής εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος προσαρμογής στην καθαρή ενέργεια EPS 500, που θα απογειώσει τα κόστος ρύπων μεταξύ 28 και 32 ευρώ/τόνο, αναμένεται το 2030 η ζήτηση για φυσικό αέριο να ανέβει στις 40 TWh σημειώνοντας αύξηση 18 TWh από το 2020, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.Η μέση ετήσια κατανάλωση για την περίοδο 2014-2017 ήταν 23 TWh. Μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο του φυσικού αερίου.
Η εφαρμογή του 550EPS μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου μεταξύ 4 και 7 ΤWR (15-19%) σε ετήσια βάση.
Συνολικά μπορεί να αυξήσει την ζήτηση κατά 98TWR την περίοδο 2020-2040.
Η εικόνα αυτή ανεβάζει σημαντικά και τις ανάγκες για τον ΔΕΣΦΑ που θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια σειρά επενδύσεων, που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την επενδυτική αποτελεσματικότητα.
Η διασυνοριακή διάρθρωση διασυνδέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της
Η
Η ενίσχυση της εξάρτησης για εισαγωγές από την Βουλγαρία μέχρι το 2030
Το πρόσθετο κόστος από την περιβαλλοντική προσαρμογή του πργράμματος EPS υπολογίζεται σε 1,1 δισ για την περίοδο 2020-2040 για τιε λιγνιτικές
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξουν ΑΔΙ για τις μονάδες της ΔΕΗ οι ανάγκες που θα γεννηθούν θα δημιουργήσουν τεράστιες ανισορροπίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά από τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας.Για τον λόγο αυτό και η δίοικηση της ΔΕΗ εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα ΑΔΙ θα εξασφαλιστούν.
Τι προβλέπει η επένδυση
Απάντηση στον κίνδυνο της πλήρους εξάρτησης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας από τις εισαγωγές, αλλά και στην ορατή απειλή του black out μετά το 2020, μπορεί να δώσει μεταξύ άλλων η νέα μονάδα φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο όμιλος Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλα Βοιωτίας.
Όπως είναι γνωστό τα σενάρια του ΑΔΜΗΕ όσον αφορά την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος είναι ζοφερά, ειδικά για την περίοδο μετά το 2020 - 2021 κυρίως λόγω της ταυτόχρονης απόσυρσης των λιγνιτικών σταθμών ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κατά την επόμενη δεκαετία θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον βέβαια αυτές είναι εφικτές.
Το γεγονός αυτό από μόνο του, δημιουργεί έντονες ανησυχίες και σοβαρούς κινδύνους, ειδικά δε σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών, είτε ψύχους τους χειμερινούς μήνες, είτε καύσωνα τους θερινούς, είτε ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας με μειωμένη παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ΑΔΜΗΕ υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες ακόμη και οι διασυνδέσεις δεν κρίνονται επαρκείς για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία του συστήματος που έχει ανάγκη από τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής.
Παράλληλα δημιουργείται το ισχυρότερο ενεργειακό κέντρο με συνολική δυναμικότητα 1428 MW, που είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστό προς Κοζάνη και Πτολεμαίδα με καθαρή ενέργεια.
Σε λειτουργία την κατάλληλη στιγμή
Η πρωτοβουλία λοιπόν του ομίλου Μυτιληναίου να καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής για σταθμό συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 650 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, δίνει άμεση απάντηση στις ανησυχίες σε ότι αφορά την επάρκεια του συστήματος, καθώς με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου θα τεθεί σε λειτουργία σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα δηλαδή ακριβώς την επίμαχη περίοδο.
Πέραν αυτών, ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλαο θα ενισχύσει σημαντικά το νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας εξασφαλίζοντας πέραν της επάρκειας και την ευστάθεια του συστήματος, που αναμένεται να δοκιμαστεί λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκαλέσουν οι διασυνδέσεις της Κρήτης, Κυκλάδων και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης προβλέπεται για το 2023, ενώ το 2025 προβλέπεται να σβήσει μια ακόμη μονάδα του Νότιου συστήματος, η Μεγαλόπολη ΙΙΙ.
Οι εξελίξεις αυτές που αναμένεται να αυξήσουν το δείκτη επικινδυνότητας και εξάρτησης του ηλεκτρικού συστήματος από εισαγωγές, θα έχουν ήδη αντισταθμιστεί, καθώς η μονάδα του Αγίου Νικολάου προβλέπεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2021, προσφέροντας επιπλέον 650 MW με απόδοση που ξεπερνά το 63%.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα μονάδα θα έχει εξαιρετικά χαμηλό μεταβλητό κόστος και θα μπορεί να συμμετέχει στην αγορά ως μονάδα βάσης, δηλαδή θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο.
Τι εκτιμά το Platts για τις επενδύσεις των νέων εργοστασίων φυσικού αερίου
Ειδική αναφορά κάνει το πλέον έγκυρο ευρωπαικό media για τον χώρο της ενέργειας Platts για δύο πρωτοποριακές μονάδες στον τομέα του φυσικού αερίου σε πανευρωπαικό επίπεδο: Της Keadby2 δυναμικότητας 850 MW στο Linconshire και του Αγίου Νικολάου της Μυτιληναίος δυναμικότητας 650 MW στην Βοιωτία.
Τα δύο projects, όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση αποδεικνύουν πόσο η αποτελεσματικότητα των μονάδων CCGT συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου έχει βελτιωθεί, στον βαθμό που δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για τους πρωτοπόρους που αναλαμβάνουν ταυτόχρονα και το εμπορικό ρίσκο.
Αν τα projects αυτά θα αποτελέσουν την αρχή μιας νέας τάσης μένει να το δούμε σημειώνει.
Το πρώτο 6μηνο του 2018 δείχνει προς το παρόν ότι η βελτίωση στις χονδρικές τιμές δεν είναι αρκετή ακόμα για να βοηθήσει αυτά τα εργοστάσια της νέας γενιάς.
Γίνεται ειδική αναφορά στο βιομηχανικό conglomerate Μυτιληναίου, όπως αναφέρεται και την επένδυση της μονάδας συνδυασμένου κύκλου του Αγίου Νικολάου στην Βοιωτία.Ειδικότερα σημειώνεται ότι η εταιρία έχει το δικό της trading bussiness στο φυσικό αέριο με ανάπτυξη στη λιανική και χαρτοφυλάκιο 1,2 GW στις μονάδες φυσικού αερίου και 200 MW στις ΑΠΕ.
Η αναφορά που γίνεται για την τεχνολογία της τουρμπίνας H CLASS με θερμική απόδοση άνω του 63% καθιστά την νέα μονάδα την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη.
Στην παρούσα φάση η πρώτη θέση ανήκει στην μονάδα της EDF στο Bouchain της Γαλλίας με απόδοση 62,22% που έχει κατασκευασθεί από την General Electric.O αμερικανός κατασκευαστής εκτιμά ότι θα φτάσει στο 65% καθαρής απόδοσης το 2020.
Παράλληλα η κυρία Αντιγόνη Φάκου εκπροσωπώντας την Μυτιληναίος στο report της Platts είχε αναφέρει ότι ο όμιλος ανανέωσε μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με μεγάλο Ευρωπαίο προμηθευτή.
Με το χαμηλότερο οριακό κόστος που θα έχει σε σχέση με τους υπόλοιπους σταθμούς θα είναι ο πρώτος που θα δίνει ενέργεια στο σύστημα και θα μεγιστοποιεί την σχέση ζήτησης με βάση το κόστος ( thermal plant merit order).
Όπως αναφέρεται ο Μυτιληναίος ανέβασε την παραγωγή του κατά 17% στα 4,9 TWh καταλαμβάνοντας το 10,7% της αγοράς.
Η ανάλυση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μονάδες αυτές καθώς τονίζει την σημασία της επένδυσης της SSE στην μονάδα Kaedby 2 στην Βρετανία δυναμικότητας 850 MW, το οποίο και είναι το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο αυτής της τεχνολογίας, που θα κατασκευαστεί από την Siemens, μετά το Carrington της ESB στο Μάνσεστερ, που τελείωσε τον Μάρτιο του 2017.
Θα είναι και το πρώτο εργοαστάσιο στην Ηνωμένο Βσίλειο που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για χρήση φυσικού αερίου στην Μεγάλη Βρετανία 9000H.
Τα εργοστάσια αυτά που αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε ασφαλές και εξαιρετικά ανταγωνιστικό επίπεδο καθώς οι συνθήκες για την διαμόρφωση των τιμών και μέσω δημοπρασιών ωριμάζουν, ενώ άλλοι κλάδοι όπως τα πυρηνικά και ο άνθρακας χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα.
www.worldenergynews.gr