Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τις 759 μονάδες να είναι το εγγύτερο επίπεδο αντίστασης και τις 750 μονάδες το εγγύτερο επίπεδο στήριξης
Το έργο της συναλλακτικής καθίζησης συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις συναλλαγές να είναι ακόμη και κάτω από τα 20 εκ. ευρώ ημερησίως, υποδηλώνοντας την εμφανή αποχή της επενδυτικής κοινότητας.
Η στάση αυτή μάλιστα έρχεται μετά από την αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από την S&P με το σκεπτικό της προβλεψιμότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές επιθυμούν άλλου είδους καταλύτες για να επανεξετάσουν τη στάση τους για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ήδη η αγορά των ομολόγων έχει δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ομολόγων σταθερά κάτω από το 4%.
Οι άλλου είδους καταλύτες οφείλουν πλέον να αναζητηθούν στα ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια νέων επιχειρηματικών δράσεων.
Με δεδομένους τους περιορισμούς λόγω των capital controls των τραπεζών και του δημοσιονομικού κορσέ που έχει συνομολογηθεί με τους δανειστές, η προσπάθεια οφείλει να αφορά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και άλλων δράσεων εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα (π.χ. παραχωρήσεις ακινήτων δημοσίου και άλλων φορέων), αλλά και ενεργειών θεσμικού χαρακτήρα για την ταχεία λήψη των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων.
Και όλοι γνωρίζουμε τις διαχρονικά πτωχές επιδόσεις των κυβερνήσεων σε αυτά τα πεδία με τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης να αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση του αφηγήματος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη αυξημένη ραστώνη που παραδοσιακά φέρνει ο Αύγουστος, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα μπορεί να αναβαθμιστεί.
Μάλιστα, η προβληματική κατάσταση του εξωτερικού περιβάλλοντος διαμορφώνει συνθήκες αυξημένης αποστροφής για τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές αν όχι κλιμάκωσης των ρευστοποιήσεων.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο το χαμηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων σε ελληνικούς τίτλους, το σενάριο της αναμονής είναι μάλλον πιθανότερο σε σχέση με εκείνο της αποεπένδυσης.
Επομένως, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τις 759 μονάδες να είναι το εγγύτερο επίπεδο αντίστασης και τις 750 μονάδες το εγγύτερο επίπεδο στήριξης.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι απειλές Trump για κλιμάκωση των δασμών σε νέα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα ύψους 0,5 τρισ. δολάρια (!), λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη από αρκετούς σε σχέση με το ενδεχόμενο να αποτελέσει την απαρχή για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.
Ανάμεσά τους είναι ο επικεφαλής της J.P. Morgan Jamie Dimon αλλά και ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini που είχε προβλέψει την κρίση του 2007-8.
Επιπλέον, οι εξελίξεις περί το Brexit αφήνουν ανοικτά πολλά ενδεχόμενα αυξάνοντας την αβεβαιότητα επί του ακανθώδους αυτού ζητήματος.
Έτσι, οι αγορές να βιώνουν σκηνικό που δεν διαμορφώνει πλέον θετικές προσδοκίες για τα μελλοντικά εταιρικά μεγέθη, με τα βελτιωμένα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου για τις αμερικανικές εταιρείες να αποδίδονται στη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού Προέδρου.
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr