Η λήξη του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ θα σημάνει το τέλος μιας εποχής κατά την οποία η Ελλάδα σχεδόν χρεοκόπησε, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της υπερέβησαν το 40% και η χώρα έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη
Σταθερά στον δρόμο προς τη… λύτρωση παραμένει η Ελλάδα και ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη έξοδο στις αγορές, όπως αναφέρει σημερινό (18/7/2018) δημοσίευμα του «Reuters».
Μετά από χρόνια λιτότητας, η λήξη του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018 θα σημάνει το τέλος μιας εποχής κατά την οποία η Ελλάδα σχεδόν χρεοκόπησε, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της υπερέβησαν το 40% και η χώρα έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη.
Τώρα, καθώς η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία των άλλων θυμάτων της οικονομικής κρίσης -Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο- χρειάζεται να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές στην αγορά ομολόγων της, έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί, μόλις ξεμείνει από τα μετρητά της διάσωσης.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με μια νέα έκδοση ομολόγου, ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό συναίσθημα γύρω από το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας, την ένταξή της στις αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή τις περαιτέρω αναβαθμίσεις στο χρέος της, το οποίο εξακολουθεί να αξιολογείται ως «σκουπίδια».
«Ο ήλιος λάμπει στην Ελλάδα.
Είναι σε ένα ριζικά διαφορετικό μέρος και οι οίκοι αξιολόγησης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τη χώρα», δήλωσε ο Nick Gartside, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην J.P. Morgan Asset Management.
Ένα σημαντικό ορόσημο θα ήταν η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μόλις λήξει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Καθώς η Ελλάδα αξιολογείται με βαθμολογία κάτω του επενδυτικού βαθμού, έχει πρόσβαση μόνο στα φθηνά μετρητά της κεντρικής τράπεζας,
Για να συμπεριληφθεί στο QE, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από την ΕΚΤ και αυτό είναι απίθανο να συμβεί μέχρις ότου η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο με τους πιστωτές της στο Eurogroup.
Σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ της, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη.
www.worldenergynews.gr