Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το παρασκήνιο στην εκλογή Μυλωνά στην Εθνική

Το παρασκήνιο στην εκλογή Μυλωνά στην Εθνική

Το bankingnews αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο στην εκλογή διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική τράπεζα είναι ο Παύλος Μυλωνάς μετά την απόφαση που έλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με καθαρή πλειοψηφία 6 προς 1 (6 υπέρ Μυλωνά και 1 υπέρ Καραμούζη) στην κρίσιμη συνεδρίαση στις 17 Ιουλίου 2018. 
Το ΤΧΣ με ποσοστό 40,36% ως βασικός μέτοχος αποφάσισε να στηρίξει την εσωτερική λύση δηλαδή την συνέχεια και να μην υιοθετήσει την εξωτερική λύση της αλλαγής στην πορεία της Εθνικής τράπεζας.
Το nomination committee της Εθνικής και το διοικητικό συμβούλιο έως τις 18 Ιουλίου 2018 θα έχει επικυρώσει την απόφαση του βασικού μετόχου και θα έχει εγκριθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος. 
Για τον Παύλο Μυλωνά ήταν μια νίκη καθώς βρίσκεται πλέον να είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, ξεκινώντας από τις οικονομικές αναλύσεις και φθάνοντας στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.  
Ήταν μια διαδρομή που ο ίδιος είδε την ευκαιρία να γίνει διευθύνων σύμβουλος, οπότε για τον Μυλωνά δεν υπάρχει κάποια μομφή, ούτως ή άλλως κινήθηκε θεσμικά, χωρίς λάσπη στον αντίπαλο απλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του και καλώς έπραξε.
Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής είχε πάρει θέση εδώ και καιρό από την εποχή της καθαίρεσης Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
Θα ήταν αδιανόητο το διοικητικό συμβούλιο να συνεδριάζει ώστε να καθαιρέσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και να μην έχει βρει τον αντικαταστάτη.
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζονταν οι 62 υποψήφιοι, οι 10 που πέρασαν συνέντευξη όταν...είχε προαποφασιστεί το αποτέλεσμα.
(Στην Alpha bank ούτε καν να γίνει συζήτηση μόνο εσωτερική λύση και τίποτε άλλο)
Ήταν ξεκάθαρο ότι το διοικητικό συμβούλιο ήθελε εσωτερική λύση γιατί έτσι είχε σχεδιάσει και επικουρούμενο από τις επιδιώξεις Μιχαηλίδη του Προέδρου της Εθνικής τράπεζας είχε προαποφασίσει. 
Φθάνοντας στις 17 Ιουλίου και στις αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα δεδομένα είναι τα εξής

1)Σε σύνολο 62 υποψηφίων επιλέγησαν οι 10 και από τους 10 προκρίθηκαν οι δύο υποψήφιοι.
Μια εσωτερική λύση ο Παύλος Μυλωνάς και μια εξωτερική λύση ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Eurobank.

2)Η εμπλοκή του ΤΧΣ ξεκίνησε όταν έστειλε την επιστολή θέτοντας υπό αμφισβήτηση την διαδικασία αξιολόγησης των κριτηρίων επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου.
Έτσι φθάσαμε στο σήμερα όπου υπήρξαν οι εξής τάσεις

3)Ο σύμβουλος που ανέλαβε να προτείνει υποψηφίους για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου πρότεινε Νίκο Καραμούζη για CEO της Εθνικής τράπεζας.

4)Στο Ταμείο και κατά την 4ωρη συνεδρίαση συνέβησαν τα εξής
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ο Martin Czurda είχε την στήριξη του Eric Tourret του αναπληρωτή CEO που εισηγήθηκαν να προτείνουν στο Γενικό Συμβούλιο που ψηφίζει... τον Νίκο Καραμούζη για διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής.
Στην διαδικασία αντιτάχθηκε ο Ηλίας Ξυρουχάκης ως εκπρόσωπος της ΤτΕ ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρη εντολή να μην στηρίξει τον Καραμούζη.
Την εντολή την είχε δώσει ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ.
Ο βασικός λόγος που ο Στουρνάρας αντιτάχθηκε στον Καραμούζη ήταν ότι είχαν έρθει σε σύγκρουση για την πιστωτική γραμμή ο Καραμούζης υποστήριζε ότι ήταν λάθος, ο Στουρνάρας ήταν θιασώτης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Έτσι λοιπόν ο Στουρνάρας δίδοντας εντολή στον Ξηρουχάκη να καταψηφιστεί ο Καραμούζης.
Παρ΄ όλα αυτά ο Czurda ξεπέρασε τον σκόπελο της εκτελεστικής επιτροπής και με 2 υπέρ Καραμούζη και 1 υπέρ Μυλωνά πρότεινε στο Γενικό Συμβούλιο Καραμούζη για διευθύνοντα σύμβουλο.

5)Όταν η πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής ήρθε στο Γενικό Συμβούλιο συνέβησαν τα εξής
Ο Ανδρέας Βερύκιος ο Πρόεδρος του ΤΧΣ τάχθηκε αρχικά υπέρ της λύσης Καραμούζη.
Εν συνεχεία υπήρξαν δύο τάσεις που χρήζουν ανάλυσης.
Ο Christof Gabriel Maetze o Γερμανός του ΤΧΣ άρχισε να αναφέρει ότι ενώ ο Καραμούζης είναι αναγνωρισμένης αξίας η εσωτερική λύση είναι η πιο ανώδυνη και πρέπει να προταθεί η εσωτερική λύση.
Ο ίδιος είχε επηρεάσει και τον Jon Sigurgeirsson.
Υπάρχει μια πληροφορία που την αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα ότι ο Maetze ήταν αυτός που δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το εξωτερικό με επίκεντρο την εκλογή CEO στην Εθνική τράπεζα, το τηλεφώνημα προήλθε από την Γερμανία...
Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Radovan Jelasity σερβικής καταγωγής είχε επίσης ταχθεί υπέρ του Μυλωνά.
Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου ο Παύλος Μυλωνάς βρισκόταν στην Σερβία…και ίσως αυτό απλά να αποτελεί σύμπτωση.
Η Μαρίκα Φραγκάκη ως εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΤΧΣ τάχθηκε ανοικτά υπέρ της λύσης Καραμούζη.
Όμως αυτός που εναντιώθηκε στην λύση Καραμούζη ήταν ο Βασίλης Σπηλιωτόπουλος όλως τυχαίως εκπρόσωπος της ΤτΕ στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.
Ο Σπηλιωτόπουλος εδώ και λίγες ημέρες είχε πάρει εντολή από τον Στουρνάρα να καταψηφίσει Καραμούζη και να στηρίξει Μυλωνά.
Ο Στουρνάρας επικαλείται την φιλία του με τον Μυλωνά αλλά η αιτία στήριξης του Μυλωνά ήταν η «αντιπάθεια» του στον Καραμούζη.
Έτσι λοιπόν και με αυτές τις παραδοχές ψήφισαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου 6 υπέρ του Μυλωνά και 1 υπέρ του Καραμούζη.

6)Οι επιλογές ήταν δύο η εσωτερική λύση στην λογική της συνέχειας δηλαδή Παύλος Μυλωνάς ή εξωτερική λύση και αλλαγή δηλαδή Νίκος Καραμούζης.
Το ΤΧΣ αναγνώρισε και στους δύο ότι έχουν τις ικανότητες να διοικήσουν την Εθνική αλλά έλαβαν την απόφαση ότι σε αυτή την φάση η εσωτερική λύση θα είναι καλύτερη καθώς δεν θα προκαλέσει κραδασμούς.
Η εσωτερική λύση σημαίνει ότι μεταξύ των αλλαγών που επίκειται θα είναι και η αναβάθμιση της Τζάκου ως αναπληρώτριας CEO στην Εθνική τράπεζα.
Ο Μυλωνάς θα ακολουθήσει στρατηγική προσεκτικών βημάτων και προφανώς η τράπεζα έχει ηγεσία.
Όμως αναλύοντας το παρασκήνιο των κρίσιμων αποφάσεων που οδήγησαν στην επιλογή Μυλωνά
Α)Υπήρξε ξεκάθαρη ωμή παρέμβαση Στουρνάρα της ΤτΕ στην διαδικασία.
Η ΤτΕ δεν είναι μέτοχος και έπρεπε να κρατήσει ουδέτερη στάση.
Η ΤτΕ μπορεί να μιλήσει για την επάρκεια των υποψηφίων όχι για κάτι άλλο.
Μόνο γι΄ αυτό δεν μίλησε ο Σπηλιωτόπουλος ο οποίος λειτούργησε κατ΄ εντολή.
Οι στιχομυθίες του στο Γενικό Συμβούλιο αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου του αληθές.
Οι ξένοι του ΤΧΣ ενοχλήθηκαν ότι υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ ενός υποψηφίου.
Όμως για να ειπωθεί μια αλήθεια η κυβέρνηση είχε κρατήσει διακριτική στάση δεν είχε εμπλακεί στην διαδικασία.
Ο Μιχαηλίδης ως πρόεδρος της Εθνικής θα αποδειχθεί εάν ο στόχος του ήταν να ελέγξει την Εθνική (έλεγχος CEO και ταυτόχρονα π.χ. μέσω του στελέχους που έχει τοποθετήσει) ή όλα αυτά θα αποδειχθούν απλά ανούσια σενάρια.
Θα αποδείξει ο Μιχαηλίδης ότι δεν είχε εμπλοκή στην όλη διαδικασία πέραν των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.

7) Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αποτελέσματος διαδραμάτισαν και 3 άλλες παράμετροι
-Η συνάντηση πριν μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ του πρωθυπουργού Τσίπρα και του προέδρου της Εθνικής Μιχαηλίδη.
Στην συνάντηση αυτή ο Τσίπρας επέλεξε την χαλαρή ουδετερότητα
-Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ο M. Czurda θεωρήθηκε ότι έκανε κινήσεις χωρίς να έχει ενημερώσει το Γενικό Συμβούλιο, κάποιοι ήταν δυσαρεστημένοι και φάνηκε έμμεσα κατά την συνεδρίαση.
-Ο Βερύκιος ο Πρόεδρος του ΤΧΣ στην αρχή της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου ήταν με τον Καραμούζη και στο τέλος ήταν με τον Μυλωνά ακολούθησε το ρεύμα της πλειοψηφίας.


Συμπέρασμα

Ο Μυλωνάς ως διευθύνων σύμβουλος καλείται να επαναφέρει την Εθνική στον δρόμο της ανάπτυξης και ανάκαμψης και ως παλιός γνώστης των εσωτερικών της Εθνικής δεν θα πρέπει να κάνει τα λάθη Φραγκιαδάκη.
Ο Πρόεδρος ως θεματοφύλακας της θεσμικής λειτουργίας της τράπεζας θα πρέπει να διαφυλάξει την προοπτική του ομίλου.
Ο Νίκος Καραμούζης έδωσε μια ενδιαφέρουσα μάχη πολύ καθαρή χωρίς χτυπήματα κάτω από την μέση – τον χτύπησαν χωρίς να χτυπήσει – και έδειξε ότι λειτούργησε σοβαρά και θεσμικά.
Πολλές φορές έχει τονιστεί ότι προέχει η σταθερότητα και ανάπτυξη της Εθνικής τράπεζας και προτεραιότητα αυτή θα πρέπει είναι ο αυτοσκοπός.

Υποσημείωση

Κάποιοι στην Εθνική τράπεζα παρήγγειλαν πίτσες όταν έμαθαν τα νέα.....
Πληροφορούμαστε ότι το bankingnews είχε μεγάλη αναγνωσιμότητα τις τελευταίες ημέρες στην Εθνική τράπεζα

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης