Ενέργεια

Διαγωνισμός από τον ΔΕΔΔΗΕ για την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των «έξυπνων» μετρητών

Διαγωνισμός από τον ΔΕΔΔΗΕ για την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των «έξυπνων» μετρητών

Το έργο, ύψους 6,19 εκατ. ευρώ, αφορά στην προμήθεια 176.500 καρτών SIM κινητής τηλεφωνίας προκειμένου οι μετρητές να αποκτήσουν δυνατότητα τηλεμέτρησης και τηλεχειρισμού

Διαγωνισμό για την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των 224.000 «έξυπνων» μετρητών ρεύματος που έχει ήδη παραγγείλει για τη χαμηλή τάση, προκήρυξε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο Διαχειριστής θα προμηθευτεί 176.500 κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας για 168.000 συνδέσεις, ώστε οι μετρητές να αποκτήσουν δυνατότητα τηλεμέτρησης αλλά και τηλεχειρισμού.
Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 6.195.600 ευρώ, ενώ η προθεσμία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.
Επομένως, με δεδομένο ότι οι μετρητές θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται σχεδόν παράλληλα, με την προσθήκη των καρτών SIM θα είναι έτοιμοι για χρήση.
Όπως είναι γνωστό, τα 224.000 «έξυπνα» ρολόγια προορίζονται για νέες συνδέσεις ή για τις περιπτώσεις όπου αντικαθίσταται λόγω βλάβης ο παλιός μετρητής ρεύματος.

Με αυτό τον τρόπο, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην επέκταση χρήσης των «έξυπνων» μετρητών χαμηλής τάσης, με δεδομένο πως εδώ και χρόνια παραμένει «κολλημένο» στο ΣτΕ λόγω προσφυγών των πιλοτικό πρόγραμμα των 200.000 μετρητών σε κάποια νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για το πανελλαδικό roll-out.
Όπως δείχνει και η προμήθεια των καρτών SIM, η παραγγελία των 224.000 ρολογιών αφορά μοντέλα τα οποία «επικοινωνούν» αμφίδρομα με το Κέντρο Τηλεμέτρησης μέσω τεχνολογίας GSM/GPRS/3G/4G, δηλαδή δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Ο λόγος είναι πως η εναλλακτική τεχνολογία PLC, για την αμφίδρομη «επικοινωνία» μέσω του ηλεκτρικού δικτύου, προϋποθέτει την υψηλή σχετικά πυκνότητα εγκατάστασής τους.
Έτσι, αν τα «έξυπνα» ρολόγια βρίσκονται διάσπαρτα στο δίκτυο, όπως θα συμβεί με τις συσκευές της συγκεκριμένης παρτίδας, τότε η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πλεονεκτήματα

Οι «έξυπνοι» μετρητές παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή, ξεκινώντας από τη δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα μπορεί να παρακολουθεί τις τρέχουσες και τις προηγούμενες μετρήσεις, είτε μέσω οικιακής οθόνης είτε μέσω του διαδικτύου.
Επίσης, θα καταργήσουν τους «έναντι» λογαριασμούς και θα διευκολύνει σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή, δίνοντας παράλληλα πολλές δυνατότητες στους προμηθευτές για πολλαπλές ενεργειακές εφαρμογές και ελκυστικότερες προσφορές.
Παράλληλα, θα ελαττώσουν τους χρόνους διακοπών ηλεκτροδότησης και θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος για εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, όπως οι καταμετρήσεις και οι επανασυνδέσεις.
Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η εφαρμογή τους στη μέση τάση έχει πρακτικά εκμηδενίσει τις ρευματοκλοπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης