Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι Κινέζοι δίνουν 9 δις για την πορτογαλική ΔΕΗ, την ώρα που στην Ελλάδα ακόμα σφάζονται για την «χρεοκοπία»

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι Κινέζοι δίνουν 9 δις για την πορτογαλική ΔΕΗ, την ώρα που στην Ελλάδα ακόμα σφάζονται για την «χρεοκοπία»

Αποδεικνύεται ότι η επίθεση των Κινέζων μέσα από το χρηματιστήριο για να θέσουν υπό τον έλεγχό της μια περιφερειακή ενεργειακή εταιρία θα δώσει το μήνυμα των αγορών στην Κομισιόν σε σχέση με τις προθέσεις τους και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Tην ώρα που στην μικρή Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο τσακώνονται για το αν θα χρεωκοπήσει ή θα σωθεί η ΔΕΗ η αντίστοιχη πορτογαλική Energias de Portugal SA δέχθηκε πρόταση εξαγοράς από τον κινέζικο όμιλο Τhree Gorges Corp ύψους 9,1 δις ευρώ, την οποία και απέρριψε ως ασύμφορη!
Είναι αλήθεια ανατριχιαστικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι οι Πορτογάλοι έχοντας εισέλθει στο Ευρώπη αργότερα από εμάς και όντες μια αντίστοιχα μικρή χώρα μας έχουν ξεπεράσει τόσο πολύ!
Ποιος φταίει άραγε για την σημερινή πραγματικότητα της ΔΕΗ; Γιατί η ΔΕΗ δεν έχει και αυτή όπως η EDP ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 5,4 GW σε ανανεώσιμες; Τι έγινε τις δύο τελευταίες δεκαετίες οπότε οι ενεργειακές εταιρίες πάτησαν γκάζι και εξελίχθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να δρέπουν τους καρπούς; Γιατί η ΔΕΗ έχασε το τρένο;
Όλα αυτά προκαλούν την μεγάλη ανατριχίλα για την ενεργειακή αγορά, όπου δυστυχώς η χώρα μας παραμένει ουραγός.
Αποδεικνύει επίσης ότι η επίθεση των Κινέζων μέσα από το χρηματιστήριο για να θέσουν υπό τον έλεγχό της μια περιφερειακή ενεργειακή εταιρία θα δώσει το μήνυμα των αγορών στην Κομισιόν σε σχέση με τις προθέσεις τους και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Το τι θα κάνουν οι Κινέζοι με τις λιγνιτικές μονάδες που είναι προς πώληση είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του διαγωνισμού αλλά και για τον τρόπο που τελικά θα τους αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες.
Επί της ουσίας όμως η πρόθεσή τους να χτυπήσουν την προτογαλική εταιρία δείχνει και την αξία που μπορεί να λάβει η ΔΕΗ αν ακολουθήσει τον δρόμο που θα την οδηγήσει γρήγορα σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ενεργειακού μείγματος. H σύγκριση με την EDP παραμένει καταλυτική καθώς για την μεν πορτογαλική εταιρία προσφέρονται 9,1 δις ευρώ ενώ η ΔΕΗ μετά βίας πιάνει 500 εκατ ευρώ!
Η συμφωνία για την Δ Αξιολόγηση δίνει ανάσες στην πολυπαθή ΔΕΗ καθώς μέχρι το 2020 η ετήσια επιβάρυνση της χρέωσης προμηθευτή, που για το 2017 έφτασε τα 325 εκατ ευρώ, μειώνεται σημαντικά και εκμηδενίζεται. Βέβαια είναι νωρίς να πούμε ποια θα είναι τα δεδομένα με την εφαρμογή του target model στην συνέχεια.
Παράλληλα η μείωση των επιπλέον ποσοτήτων στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και το οριστικό τέλος τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι υπέρ της ΔΕΗ αφού μόνο το 2017 της κόστισαν 96 εκατ ευρώ. Όμως και εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί στην συνέχεια η διαδικασία της απελευθέρωσης μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Συμπερασματικά η ΔΕΗ θα απαλλαγεί στην πορεία της δυναμικής εξέλιξης από ένα κονδύλι ζημιών ύψους 550 εκατ ευρώ που περιελάμβανε για το 2017 και το κόστος της ενεργειακής κρίσης , όμως θα πρέπει να προσαρμοστεί ταχύτατα στο νέο περιβάλλον του target model και παράλληλα να έχει ένα καλό αποτέλεσμα στον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων για να ανακάμψει.
Είναι προφανές ότι στην στρατηγική αυτή θα πρέπει να κινηθεί δραστήρια τόσο στην ταχεία διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ανανεωσίμων όσο και στην συνέχεια της επέκτασης σε περιεφεριακές αγορές.
Αυτό θα απαιτήσει βέβαια κεφάλαια και συμμαχίες, όμως από την άλλη πλευρά η πρόκληση της αναδιάρθρωσης και των μεγάλων υπεραξιών σε συνδυασμό με τον εθνικό της ρόλο για την κοινωνία και την βιομηχανία την καθιστούν το μεγάλο στόρι της οικονομίας για την μεταμνημονιακή περίοδο.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης