Αναλύσεις

Προς μικρή χρονική παράταση η πρώτη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ

Προς μικρή χρονική παράταση η πρώτη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ
Στην πρώτη φάση, η οποία αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, εκτιμάται πως θα συμμετάσχουν μεγάλοι ξένοι οίκοι του κλάδου
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τις σχετικές εισηγήσεις των συμβούλων της ιδιωτικοποίησης, εν όψει της Παρασκευής 18 Μαΐου οπότε και σύμφωνα με την προκήρυξη λήγει η πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Εάν δοθεί μικρή παράταση αυτή θα είναι προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς εκφράζεται αισιοδοξία ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να επιβεβαιωθούν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και μιλούν για δεκάδες επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον έλεγχο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Το βέβαιο είναι ότι οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης έχουν προσεγγίσει τόσο μεγάλες εταιρίες διύλισης, όσο και funds που θα μπορούσαν μεν να συμμετάσχουν σε ένα επενδυτικό σχήμα, όχι όμως να είναι επικεφαλής του αφού ο ίδιος ο διαγωνισμός θέτει ως όρο την εμπειρία στον τομέα της διύλισης.
Εξάλλου αυτή η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην πραγματικότητα αποτελεί το άνοιγμα της πόρτας του data room στο οποίο θα διατεθούν στοιχεία για τον όμιλο και πολλοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν να έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία, ανεξαρτήτως του αν θα επιλέξουν να επενδύσουν τελικώς στα ΕΛΠΕ.
Το προηγούμενο διάστημα η Goldman Sachs, είχε αναλάβει να βολιδοσκοπήσει πιθανούς υποψηφίους αγοραστές.

Ενδιαφέρον από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εταιρίες όπως η ισπανική Repsol και η ιταλική ΕΝΙ εκφράζουν ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, αλλά και για τις εξελίξεις στον πετρελαϊκό τομέα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  
Βέβαια πάντα υπάρχουν και εταιρίες από τρίτες χώρες που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για τα ΕΛΠΕ, ενώ κάποιοι επισημαίνουν τη βούληση που επιδεικνύει ο όμιλος Λάτση να πωλήσει τη συμμετοχή του και δεν αποκλείουν να έχει ήδη αναζητήσει αγοραστή.
Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία του ομίλου Λάτση με το ελληνικό δημόσιο, το πακέτο 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ θα προέλθει από τη διάθεση 20% που ανήκει στο δημόσιο και 30,1% της Paneuropean Investment Holdings.
Έτσι μετά την πώληση οι δυο σημερινοί βασικοί μέτοχοι θα διαθέτουν περίπου 15% ο καθένας.
Επίσης προβλέπεται ότι τα δικαιώματα των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα περάσουν σε θυγατρική εταιρία στην οποία το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα μέσω αύξησης κεφαλαίου, να αποκτήσει μερίδιο 25% άμεσης συμμετοχής μαζί με τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα του αναλογούν.  

Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Εξάλλου ένα σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στον αναπτυσσόμενο τομέα του φυσικού αερίου.
Μόλις χθες (14/5) εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του ομίλου η πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ από τη οποία θα βάλει στα ταμεία του περί τα 300 εκατ. ευρώ (283,7 εκατ. από την πώληση και επιπλέον 16 εκατ. ευρώ ως μέρισμα για τη χρήση του 2017).
Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ζήτημα της πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ το οποίο απαιτούν οι δανειστές και προσπαθεί να καθυστερήσει η κυβέρνηση.
Είναι γνωστό άλλωστε το σχέδιο Σταθάκη για δημιουργία εταιρίας holding, στην οποία θα υπαχθούν τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ (εμπορία, δίκτυα, διεθνείς διασυνδέσεις) και η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Έναντι του σχεδίου αυτού, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Λάτση προκρίνει τη λύση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες (εμπορίας και δικτύων) και διάθεση του 65% κάθε μιας από αυτές προς ιδιωτικοποίηση, καθώς εκτιμάται ότι έτσι μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα από την πώληση.
Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί στους Θεσμούς κατά πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους ο κ. Σταθάκης αύριο (16/5) στις 10 το πρωί στο Χίλτον.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης