Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Οι εκλογές στην Τουρκία και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Οι εκλογές στην Τουρκία και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Θα υπενθυμίσουμε, ότι σε λίγες μέρες στο χώρο του Αιγαίου θα επιχειρεί πολύ μεγάλος όγκος ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, λόγω της άσκησης EFES, που έχει εξαγγείλει η Τουρκία.
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, μετά από σχετική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις εκλογές, θα υπάρξει ενδεχομένως μια αναβάθμιση της προκλητικότητας σε λεκτικό επίπεδο από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία θα έχει σκοπό την επικοινωνιακή εκμετάλλευση με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο. Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τον Ερντογάν περί ενδοτισμού απέναντι στη χώρα μας, τον έχει οδηγήσει στη σύμπραξη με τους Γκρίζους Λύκους και θα φέρει στην επιφάνεια εθνικιστικές κορώνες και προκλήσεις. Τα νέα δεδομένα απομακρύνουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με κεντρικό σχεδιασμό.
Παρά το γεγονός ότι μια θεαματική ενέργεια θα έδινε την εικόνα της παντοδυναμίας στο εσωτερικό για τον Ερντογάν, ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα θα τον έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση και ίσως αυτό θα δημιουργούσε μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη γι΄ αυτόν. Απαιτείται όμως επαγρύπνηση και ετοιμότητα από την πλευρά μας για ένα ενδεχόμενο επεισόδιο που μπορεί να προέλθει από προβοκάτσια ή ένα τυχαίο γεγονός.
Στο παρελθόν, σχέδια ανατροπής του Ερντογάν όπως το «Βαριοπούλα», είχαν εμπλέξει και τη χώρα μας.
Περιελάμβαναν αύξηση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου, με αερομαχίες και την ρίψη ενός τουρκικού μαχητικού από τους ίδιους, με σκοπό να κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά. Επίσης περιελάμβαναν δολοφονική επίθεση κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  δημιουργία έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και άλλες τέτοιες ενέργειες.  Πριν μερικές ημέρες στον τουρκικό τύπο, υπήρξε δημοσίευμα που ανέφερε ότι οπαδοί του Γκιουλέν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδεχομένως να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα με σκοπό την υπονόμευση του Ερντογάν.  
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε το δημοσίευμα, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή για την αποφυγή κάποιου ατυχήματος και από ένα τυχαίο γεγονός.
Θα υπενθυμίσουμε, ότι σε λίγες μέρες στο χώρο του Αιγαίου θα επιχειρεί πολύ μεγάλος όγκος ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, λόγω της άσκησης EFES, που έχει εξαγγείλει η Τουρκία.
Ασκήσεις αυτού του τύπου, εκτελούνται κάθε χρόνο, περιλαμβάνουν διακλαδικές αμφίβιες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με προσομοίωση κατάληψης κάποιου νησιού αρχιπελαγικής χώρας και φέτος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί κοντά στις Οινούσσες.
Οι ασκήσεις αυτές, μας υπενθυμίζουν τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, καθόσον εκτελούνται από τη Στρατιά Αιγαίου (με έδρα τη Σμύρνη), της οποίας ο τρόπος εκπαίδευσης και η αποστολή της είναι καθαρά επιθετικού χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος πιθανός στόχος στην περιοχή, η άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων και δυνάμεων υπό τη Στρατιά Αιγαίου, καταδεικνύει ότι η απειλή στρέφεται εναντίον των ελληνικών νησιών.
Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, είναι τι θα επακολουθήσει των εκλογών.
Πρέπει γίνει αντιληπτό, ότι η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας είναι μακρόπνοη και εφαρμόζεται ανεξάρτητα εσωτερικών πολιτικών διακυμάνσεων. Το ενδεχόμενο ενός θετικού αποτελέσματος για τον Ερντογάν, θα του δημιουργήσει την αίσθηση παντοδυναμίας, την οποία έχει ήδη λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών επιτυχιών του.
Η αίσθηση αυτή ενδυναμώνεται από το ότι έχει κερδίσει ένα δημοψήφισμα, έχει  καταστείλει ένα πραξικόπημα και τα έχει βάλει με ένα τριπλό μέτωπο στο εσωτερικό δηλαδή το κοσμικό κατεστημένο, τους οπαδούς του Γκιουλέν και τους Κούρδους και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει αρκετά ικανοποιητικά. Δύο στοιχεία είναι που θα καθορίσουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές.
Η ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι μεγαλεπήβολοι στόχοι του Ερντογάν με χρονικό ορίζοντα το 2023. Είναι ένα συμβολικό έτος, εκατό χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν θα ήθελε να καταστήσει την Τουρκία μια περιφερειακή υπερδύναμη, ανεξάρτητη από τις χώρες της Δύσης και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία της Τουρκίας. Να δώσει δηλαδή κάτι περισσότερο από αυτό που πήρε από τον Κεμάλ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης