Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το ελληνικό cash buffer 20 δισ. είναι καλύτερη λύση από την πιστωτική γραμμή

Το ελληνικό cash buffer 20 δισ. είναι καλύτερη λύση από την πιστωτική γραμμή
Είναι αληθές ότι για την Ελλάδα και για τις αγορές η λύση της δημιουργίας ενός ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος 20 δισεκ. είναι καλύτερη λύση από την πιστωτική γραμμή

Η Ελλάδα χρειάζεται το cash buffer δηλαδή το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 18-20 δισ που θα δημιουργήσει με ίδια μέσα και με την συμμετοχή του ESM περίπου 9 με 10 δισεκ. ή θα πρέπει να καταφύγει σε προληπτική ή ενισχυμένη πιστωτική γραμμή;
Τελικά τι θέλουν οι δανειστές;
Η Γερμανία, ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και μέρος της ΕΚΤ δεν θέλουν προληπτική ή ενισχυμένη πιστωτική γραμμή θέλουν το cash buffer της Ελλάδος.
Στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ υπό όρους και ο Στουρνάρας της ΤτΕ – που προσπαθεί να επηρεάσει και την ΕΚΤ – θέλουν προληπτική γραμμή.
Ποια είναι η κατάλληλη λύση και γιατί δεν μπορούν ταυτόχρονα να συνυπάρξουν cash buffer της Ελλάδος και προληπτική πιστωτική γραμμή.
Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της Ελλάδος είναι να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας 20 δισεκ. με ίδια μέσα και με την στήριξη του ESM.
Η αντιπρόταση είναι να επιβληθεί μια προληπτική ή ενισχυμένη πιστωτική γραμμή που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας κάτι σαν ένα μνημόνιο με ημερομηνία λήξεως και με αξιολογήσεις 2 φορές τον χρόνο.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα κεφάλαια που συγκεντρώνει το ελληνικό κράτος και η πιστωτική γραμμή.
Εάν ο στόχος των 20 δισεκ. ως cash buffer είναι ρεαλιστικός τότε τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα.
Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 4,5 δισεκ. και 2 δισεκ. θα μπορούσαν να βρεθούν από διαφορετικό τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών.
Η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές ακόμη 2 φορές και εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο θα μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές και να συγκεντρώσει έως 6 δισεκ;
Εάν μπορέσει θα έχει συγκεντρώσει 10,5 δισεκ. και ο ESM έχει δεσμευθεί ότι θα εισφέρει επιπλέον 9 με 10 δισεκ.
Εάν ο ESM εισφέρει 10 δισεκ. στο ελληνικό capital buffer τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η πιστωτική γραμμή γιατί ο ESM δεν θα μπορούσε να εισφέρει πάνω από 5 δισεκ. (10 δισεκ στο ελληνικό cash buffer και 5 δισεκ. στην πιστωτική γραμμή).
Η λογική λέει ότι ή το ελληνικό cash buffer θα δημιουργηθεί ή πιστωτική γραμμή θα επιβληθεί.
Όμως ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το κεφαλαιακό απόθεμα που συγκεντρώνει η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια πιστωτική γραμμή για λόγους ασφαλείας και όλο αυτό το πακέτο να φθάσει στα 25 δισεκ.
Μια πρόταση που κάποιοι κύκλοι υποστηρίζουν είναι 10 ή 15 δισεκ. να συγκεντρώσει η Ελλάδα και 10 ή 15 δισεκ. να εισφέρει ο ESM και έτσι να συνδυαστεί η ελληνική συμμετοχή με το κεφαλαιακό απόθεμα αντίστοιχα με την πιστωτική γραμμή.
Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται είναι ότι μετά το…χάος των ακραίων διακυμάνσεων στα ελληνικά ομόλογα και έχοντας συγκεντρώσει μέχρι τώρα 4,5 δισεκ. θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν άλλα 5,5 δισεκ. από 2 νέες δημοπρασίες;
Και εάν μπορούν οριακά τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί στο μέλλον;
Με ρεαλιστικά κριτήρια οι αγορές θα ενθουσιαστούν περισσότερο με την δημιουργία από την Ελλάδα ενός κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας 20 δισεκ. και όχι από την πιστωτική γραμμή.
Ο συνδυασμός και των δύο λύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση….όμως όχι μόνο καθαρή πιστωτική γραμμή που είναι το χειρότερο σενάριο.
Τι θα μπορούσε να συμβεί όμως…
1)εάν η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές
2)εάν αποφασιστεί ότι με τον συνδυασμό των δύο λύσεων τα μέτρα λιτότητας που θα προσδιοριστούν θα είναι πιο ήπια λόγω και της συμμετοχής της Ελλάδος στο κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

Συμπέρασμα

Είναι αληθές ότι για την Ελλάδα και για τις αγορές η λύση της δημιουργίας ενός ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος 20 δισεκ. είναι καλύτερη λύση από την πιστωτική γραμμή.
Όμως η επόμενη καλύτερη λύση δεν είναι η πιστωτική γραμμή είναι η χειρότερη λύση.
Η επόμενη καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός της ελληνικής συμμετοχής στο cash buffer και μιας πιστωτικής γραμμής με μέγιστο ποσό 10-15 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 6 με 10 δισεκ. θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης