Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλμπαϊράκ (Τούρκος ΥΠΕΝ): Από την Τουρκία η μεταφορά του αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη

Αλμπαϊράκ (Τούρκος ΥΠΕΝ): Από την Τουρκία η μεταφορά του αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη
Ίσα δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους στα οικόπεδα ζητούν οι Τούρκοι
Τόσο ο αποκλεισμός του Οικοπέδου 3 από τις έρευνες του γεωτρύπανου της ENI με την τούρκικη NAVTEX εν ισχύ όσο και οι δηλώσεις Αλμπαιράκ για μεταφορά του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου μέσω Τουρκίας αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι έχουν συστηματοποιήσει τις προσπάθειές τους για να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ομιλία σε Σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι η Τουρκία  είναι αποφασισμένη να έχει πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τουρκικυπρίων σύμφωνα με το Sigmalive.
Ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, τόνισε, περιγράφοντας ένα win win που εξυπηρετεί την τούρκικη πλευρά.
Δεν θα κάνουμε πίσω δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος υπέδειξε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού.
 
Μάλιστα ξεκίνησαν οι επαφές της Ιταλίδας ΥΠΑΜ,η οποία μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της, έκανε λόγο για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Έτσι οι Τούρκοι ανοίγουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με βάση όμως την αλλοίωση που έχουν επιφέρει στην έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ.
Παράλληλα συνάντηση στη Σόφια θα έχει σήμερα ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Γεωτρύπανο φεύγει αρχές Μαρτίου

Σε περίπτωση ανανέωσης της τουρκικής NAVTEX, η οποία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου, η Λευκωσία είναι έτοιμη να διαχειριστεί την όποια κατάσταση, έχοντας στη φαρέτρα της εναλλακτικό σχέδιο.
Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Την ίδια ώρα ακινητοποιημένο παραμένει για μια εβδομάδα το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο ''Σουπιά'' του οικοπέδου «3» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γεγονός που εκ των πραγμάτων θέτει, εν αμφιβόλω, την πραγματοποίηση της γεώτρησης, με δεδομένο ότι το ''Saipem 12.000'', αρχές Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο.
Είναι προφανές ότι στόχος των Τούρκων είναι να μπλοκάρουν στην φάση αυτή πλήρως την γεώτρηση στο Οικόπεδο 3, που στοχέυουν να διεκδικήσουν με βάση την συμφωνία που παρουσιάζουν με το φευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης