Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο την απαγόρευση να συνένωσης του Καντονίου του Αφρίν με τον μεγάλο θύλακα των Κούρδων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη
Εδώ και δεκαπέντε μέρες ο τουρκικός στρατός σε συνεργασία με Σύριους αντάρτες διακείμενους φιλικά στην Τουρκία έχει εξαπολύσει την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στην περιοχή Αφρίν, στη Βόρεια Συρία. Σκοπός αυτής σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι να δημιουργηθεί μια «ασφαλής ζώνη» 30 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία με σκοπό να εκδιωχθεί από αυτή, η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».
Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο την απαγόρευση να συνένωσης του Καντονίου του Αφρίν με τον μεγάλο θύλακα των Κούρδων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Η δημιουργία αυτόνομης κουρδικής παρουσίας στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, θα αποτελέσει σύμφωνα με την Άγκυρα σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Η διεύρυνση της επιχείρησης των ΤΕΔ προς Ανατολάς κυρίως στην πόλη Μανμπίτζ, η οποία ελέγχεται επίσης από τους Κούρδους στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη όξυνση από την ήδη υπάρχουσα, στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» έχει δημιουργήσει την αίσθηση σε ορισμένους στη χώρα μας ότι αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την εκδήλωση της συνηθισμένης τουρκικής προκλητικότητας και συντελεί στην απομάκρυνση του ενδεχομένου ενός θερμού επεισοδίου στο χώρο του Αιγαίου. Αναφορικά με την εν λόγω άποψη πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι :
- Εδώ και μερικά χρόνια η Τουρκία έχει υιοθετήσει στην εθνική της στρατηγική το δόγμα των δυόμιση πολέμων. Για τους Τούρκους, τα θέατρα επιχειρήσεων των δύο πολέμων εστιάζονται, το πρώτο στη Συρία και το δεύτερο στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο δόγμα του μισού πολέμου αφορά στο κουρδικό κίνημα και το ΡΚΚ.
- Η επιχείρηση των ΤΕΔ στο Αφρίν παρέχει «άλλοθι» στην Τουρκία προκειμένου να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό και να εντείνει την προκλητικότητά της. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Sabah : «Η εμπλοκή της Τουρκίας στο Συριακό μέτωπο έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα να επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων, όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας προσπάθησε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες  Ίμια και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απέτρεψε την προβοκατόρικη ενέργεια της Ελλάδας».
- Το τελευταίο διάστημα παρά το εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, υπάρχει μια ποιοτική αναβάθμιση της αναθεωρητικής της στρατηγικής, η οποία εκδηλώνεται σε λεκτικό επίπεδο μέσω δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι απροκάλυπτα φανερώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας. Χαρακτηριστικό περί αυτού οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου ο οποίος εκτοξεύοντας άμεσες απειλές μας προειδοποίησε ότι αν δεν υποταχθούμε στις επιταγές της Άγκυρας αναφορικά με το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα μας, κινδυνεύουμε με οριστική εξαφάνιση, καθώς και του επί κεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ο οποίος δήλωσε ότι «Το 2019 θα έρθει και θα πάρει 18 νησιά, τα οποία κατέχει παράνομα η Ελλάδα».
-  Η άποψη ότι οι προκλητικές αυτές δηλώσεις αποτελούν εθνικιστικές κορώνες που έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, καθόσον διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αναβάθμιση της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εκτός από τις συνήθεις καθημερινές δεσμεύσεις περιοχών στο χώρο του Αιγαίου και τις παραβιάσεις – παραβάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, εκδηλώνονται ενέργειες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ενδέχεται να προκαλέσουν δυναμική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες. Χαρακτηριστικό περί αυτού τα πρόσφατα επεισόδια στα Ίμια όταν τουρκική ακτοφυλακίδα ακούμπησε κυριολεκτικά κανονιοφόρο του πολεμικού μας ναυτικού και η παρεμπόδιση του ΥΕΘΑ να προσεγγίσει τις βραχονησίδες.
- Τέλος οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε στο φόβο του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό από την πλευρά μας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης