Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Η Wind Europe ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ πιό φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ

tags :
Η Wind Europe ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ πιό φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ
Oι στόχοι τoυ Ευρωπαικού Σύνδεσμου Αιολικών
Ως βάση για να οικοδομήσει πιο φιλόδοξους στόχους στις ανανεώσιμες και στον σχεδιασμό της αγοράς προς το 2030 ζητά η Wind Europe, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικών, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της WindEurope, Giles Dickson, CEO καλωσόρισε το πακέτο της Κομισιόν για τις ανανεώσιμες και τον σχεδιασμό της αγοράς, αλλά, όπως τόνισε, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές σε ανανεώσιμες θα παραμείνουν στην Ευρώπη μετά το 2020.
Αν η Ευρώπη πρόκειται να εκπληρώσει τον στόχο της να είναι το νούμερο 1 στις ανανεώσιμες, οι προτάσεις της Κομισιόν πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Κρίσιμο επίσης σημείο, σημείωσε, είναι τα κράτη-έλη να παράγουν σημαντικά εθνικά σχέδια που χαράσσουν την πορεία σχετικά με το πώς πρόκειται να ανταποκριθούν στην ενεργειακή τους μετάβαση.
Και αυτό αφορά όλα τα κράτη-μέλη, όμως σήμερα μόνο 7 από τα 28 έχουν σαφή σχέδια και πολιτικές διαθέσιμες για τις ανανεώσιμες μετά το 2020.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για την ανανεώσιμη ενέργεια και τον σχεδιασμό της αγοράς περιλαμβάνουν έναν αριθμό θετικών για την βιομηχανία.
Όπως ανέφερε, η Οδηγία για την ανανεώσιμη ενέργεια περιλαμβάνει μέτρα για την διασφάλιση των επενδύσεων -254 δισ μόνο στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας- που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο ενεργειακός στόχος. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής ενεργειακής πηγής, ρήτρα κεκτημένων δικαιωμάτων για την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων από ρυθμιστικές αλλαγές και ένα κρίσιμο σημείο, τριετή  ορίζοντα για την υποστήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας (ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, όγκοι και προϋπολογισμοί). Επιπρόσθετα θα απαιτηθεί από τα κράτη-μέλη να άρουν κανονιστικούς φραγμούς σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις παροχής/αγοράς για ανανεώσιμες (τα λεγόμενα εταιρικά PPAs).
Το πακέτο, πρόσθεσε, θα κάνει επίσης τις αγορές ηλεκτρισμού πιο ευέλικτες και προσαρμοζόμενες στο αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων. Οι ΑΠΕ θα έχουν πρόσβαση σε αγορές εξισορρόπησης και θα πληρώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η ανανεώσιμη ενέργεια θα εμπορεύεται όσο το δυνατό πιο κοντά σε πραγματικό χρόνο σε αγορές εντός της ημέρας (ενδοημερήσιες) και εξισορρόπησης. Αυτό σημαίνει μια πιο δίκαιη και πιο αποδοτική αγορά για όλους: οι λειτουργοί αιολικών πάρκων λαμβάνουν περισσότερα από τα πάγιά τους, τα κόστη εξισορρόπησης θα πέσουν και οι καταναλωτές θα ωφεληθούν.
Όπως σημείωσε ο G. Dickson υπάρχουν μερικά πολύ θετικά στοιχεία στις προτάσεις. Η απαίτηση οι κυβερνήσεις να αποσαφηνίσουν τουλάχιστον 3 χρόνια νωρίτερα τι είδους επενδύσεις σε ΑΠΕ θέλουν και πώς θα τις υποστηρίξουν είναι κρίσιμο σημείο που θα επιτρέψει στους επενδυτές να κάνουν σχετικό προγραμματισμό για το μέλλον. Θα μειώσει τα κόστη κεφαλαίου, θα κινητοποιήσει περισσότερη καινοτομία και θα συμβάλλει στην διατήρηση θέσεων εργασίας. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για πιο απλές διαδικασίες αδειοδότησης είναι επίσης καλή, υπογράμμισε, καθώς υπάρχει ακόμη πάρα πολύ γραφειοκρατία σε όλη την Ευρώπη για τις ανανεώσιμες που καθυστερεί άνευ λόγου τα σχετικά έργα. Και είναι εξίσου καλό ότι η Κομισιόν αναγνώρισε την σημασία της διευκόλυνσης για την επανενεργοποίηση υπαρχόντων αιολικών πάρκων. Πάνω από τα μισά από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα θα φτάσουν στο τέρμα της κανονικής λειτουργικής τους ζωής από τώρα έως το 2030.
Η αποστολή προτεραιότητας θα παραμείνει ως έχει για τις υφιστάμενες υποδομές αλλά θα χωριστεί σε φάσεις για τα νέα έργα, τόνισε και πρόσθεσε χρειαζόμαστε σαφήνεια και διαφάνεια στις αναγκαίες υποχρεώσεις για τις μονάδες συμβατικής ενέργειας και καθαρούς κανόνες αποζημίωσης για την περίοδο που θα μειώνονται οι ΑΠΕ.
Εξισορροπητικά, σχολίασε, η πρόταση είναι περισσότερο καλή παρά κακή για να καταλήξει ότι η  Κομισιόν έθεσε τις βάσεις προκειμένου το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να κάνουν αυτή την φιλόδοξη νομοθεσία που χρειάζεται η Ευρώπη.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης