Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Στόχος η αύξηση προμήθειας στο αέριο πάνω από 1 δισ κυβ. μέτρα από την Αλγερία

ΔΕΠΑ: Στόχος η αύξηση προμήθειας στο αέριο πάνω από 1 δισ κυβ. μέτρα από την Αλγερία
Aύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από την αλγερινή Sonatrach διαπραγματεύθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ.Κιτσάκος
Τις δυνατότητες αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται από την αλγερινή εταιρία Sonatrach εξετάζει η ΔΕΠΑ σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών προμήθειας αερίου, αλλά και περιορισμού της εξάρτησης από την τουρκική Botas.    
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Αλγέρι με αφορμή διεθνές ενεργειακό συνέδριο και συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Sonatrach κ. Amine Mazouzi, όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας της Αλγερίας Sonelgaz κ. Mustapha Guitouni.
Η ΔΕΠΑ που είναι εξαιρετικά πιεσμένη εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης για αύξηση των ποσοτήτων που διαθέτει στον ανταγωνισμό μέσω δημοπρασιών, αναζητεί τρόπους για να βελτιώσει την οικονομικότητα του μίγματος φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από διάφορες πηγές.
Έτσι μεταξύ των άλλων λύσεων που εξετάζει είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη της  υπάρχουσας σύμβασης προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει με την αλγερινή Sonatrach η οποία της εξασφαλίζει 0,7 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ που προμηθεύεται αέριο από το Αλγέρι σε σχετικά καλές τιμές, θα επιθυμούσε σφόδρα την αύξηση των ποσοτήτων σε 1-1,2 δις κ. μ. προκειμένου να βελτιώσει το τιμολογιακό της καλάθι.
Παράλληλα να περιορίσει την εξάρτηση της από την Botas, καθώς οι σχέσεις των δυο εταιριών κάθε άλλο από σχέσεις εμπιστοσύνης μπορούν να χαρακτηριστούν.
Ειδικά μάλιστα μετά την αντιπαράθεση για τις τιμές του αερίου που η ΔΕΠΑ προμηθεύεται μέσω της Botas από το Αζερμπαϊτζάν.
Η αντιπαράθεση αυτή όπως είναι γνωστό κατέληξε σε μια διαιτητική απόφαση που επέβαλε στην ΔΕΠΑ να καταβάλει στην Botas, πριν από λίγο διάστημα ποσό ύψους 160 εκατ ευρώ.
Πέραν αυτών η ΔΕΠΑ καλείται να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στα οικονομικά της, από την αύξηση του ποσοστού του φυσικού αερίου που θα διαθέτει στον ανταγωνισμό μέσω δημοπρασιών.
Οι ποσότητες αυτές διατίθενται σε τιμές κόστους με αποτέλεσμα να προβλέπεται μεγάλη απώλεια εσόδων για την εταιρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης