Περιβάλλον

Φάμελλος: Αν δεν κάνουμε στροφή στην ανακύκλωση θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα

Φάμελλος: Αν δεν κάνουμε στροφή στην ανακύκλωση θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα
«Μπορούμε, με δημόσια χρηματοδότηση, να κάνουμε μονάδες που μετά την ανακύκλωση μπορούν από τα απορρίμματα να ανακτούν ενέργεια και να επανατροφοδοτούν την οικονομία» σημείωσε.
«Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την απόδοσή μας στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλιώς θα συνεχίσουμε μια ζωή να πληρώνουμε πρόστιμα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Κάλεσε δε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να συνδράμουν την προσπάθεια στο μερίδιο που τους αναλογεί και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε έργα υποδομής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Μπορούμε, με δημόσια χρηματοδότηση, να κάνουμε μονάδες που μετά την ανακύκλωση μπορούν από τα απορρίμματα να ανακτούν ενέργεια και να επανατροφοδοτούν την οικονομία» σημείωσε και αναφέρθηκε σ' ένα νέο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Θήβα, το οποίο θα γίνει ως δημόσιο έργο, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ.
«Ο νέος νόμος για ανακύκλωση έχει μπει στη Βουλή μαζί με πολλά καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία, που διατίθενται για την αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι σαν πολίτες, αυτοδιοίκηση, σαν Πολιτεία, ότι δεν πάμε καλά στα απορρίμματα και χρειάζεται να κάνουμε μία μεγάλη στροφή, διότι είναι πάρα πολύ χαμηλοί οι συντελεστές ανακύκλωσης στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Εξήγησε δε, ότι «πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι, πού υπάρχουν οι υποδομές της ανακύκλωσης και ταυτόχρονα να συνδεθούν τα δημοτικά τέλη με την ανακύκλωση, δηλαδή ο πολίτης, ο επαγγελματίας, ο παραγωγός που κάνουν ανακύκλωση θα πρέπει να έχουν διαφορετικά δημοτικά τέλη και διαφορετικό κόστος από αυτό που έχουν οι υπόλοιποι που δεν κάνουν ανακύκλωση».
Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το ρεύμα συλλογής των αποβλήτων τροφής, των οργανικών αποβλήτων που σαπίζουν, σε χωριστούς κάδους, το λεγόμενο ρεύμα του καφέ κάδου, για το οποίο υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και στο ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ, μία πολύ μεγάλη αλλαγή που έχει καθυστερήσει εδώ και 3-4 χρόνια».
Ανέφερε ακόμη ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων.
«Η Κεντρική Μακεδονία είχε υποβάλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, μία για τον ανατολικό τομέα 31 εκατ. ευρώ και μία για τον δυτικό τομέα 53 εκατ. ευρώ και ήλθαμε να συζητήσουμε μαζί τους και κάναμε ειδική σύσκεψη με τον Σύνδεσμο έτσι ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υπάρχει προκήρυξη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο φορέας, στην πρόταση για τον δυτικό τομέα, που θα αποφορτίσει τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, «δεν είχε καν οικόπεδο, δεν είχε καν προσδιορίσει την περιοχή», ενώ επίσης δεν είχε προσκομίσει «μία συγκριτική μελέτη γιατί είναι καλύτερο να γίνει το έργο με ΣΔΙΤ και να μη γίνει με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Είναι ανεξήγητο και πολύ περίεργο να πηγαίνουμε να κάνουμε μία συζήτηση στην Κεντρική Μακεδονία, για να βοηθήσουμε μία καθυστέρηση, να επιταχύνουμε -διότι δεν είναι δυνατόν στις υπόλοιπες περιφέρειες να γίνονται έργα με δημόσια χρηματοδότηση και η Κεντρική Μακεδονία εδώ και 1,5 χρόνο να μην έχει βρει καν τα αγροτεμάχια που θα γίνουν οι μονάδες και επιπλέον να αποφασίζει να μην αξιοποιήσει τη δημόσια χρηματοδότηση για να βάλει το έργο σε ΣΔΙΤ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζω για ποιον λόγο είναι αυτές οι επιλογές.
Θα ζητήσω εκ νέου από τον ΦΟΔΣΑ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να κάνουμε μία δημόσια συζήτηση γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί αυτές οι επιλογές δεν μπορεί να γίνονται εν κρυπτώ, είναι ουσιαστικές επιλογές που αφορούν την περιοχή και πρέπει και η Πολιτεία να γνωρίζει τι θέλει η Αυτοδιοίκηση, για να δούμε πώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε».
«Μας ενδιαφέρει να έχουμε έργα διαχείρισης απορριμμάτων σύντομα, που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία και προλαβαίνουν άλλες περιφέρειες και ταυτόχρονα να έχουμε έργα οικονομικά που να είναι προς το συμφέρον του πολίτη και να βοηθούν την ανάπτυξη του τόπου.
Παρότι ετέθη ειδικό ερώτημα και από εμένα προσωπικά, εάν υπάρχει επιλογή (σ.σ. πρόταση υλοποίησης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ) και αν υπάρχει απόφαση οργάνου, δεν ανακοινώθηκε, παρότι ανακαλύπτουμε τώρα ότι τρεις μέρες πριν υπήρχε απόφαση εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΔΣΑ. Για ποιον λόγο απεκρύβη δεν υπήρχε ξεκάθαρη απάντηση.
Είναι ένα έργο που αφορά τρεισήμισι νομούς και είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Φάμελλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης