Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πότε θα εκδηλωθεί ισχυρό ανοδικό κύμα στις μετοχές; - Όταν η Ελλάδα θα βγει για δεύτερη φορά στις αγορές

tags :
Πότε θα εκδηλωθεί ισχυρό ανοδικό κύμα στις μετοχές; - Όταν η Ελλάδα θα βγει για δεύτερη φορά στις αγορές
Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο μεταξύ ξένων θεσμικών επενδυτών, hedge funds και εγχώριων επενδυτών
Η Ελλάδα στις 20 ή 24 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές με swaps την 5ετία και με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 4,4% με 4,5%.
Η αγορά το σχέδιο αυτό το έχει προεξοφλήσει και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα οδηγήσει την αγορά στην ανοδική διάσπαση των 855 μονάδων με στόχο τις 880 μονάδες.
Πρόκειται για μια μικρή άνοδο καθώς στις 855 μονάδες συμπεριλαμβάνεται η διαδικασία προεξόφλησης της πρώτης εξόδου στις αγορές η οποία θα έχει περισσότερο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα παραμένει πότε θα εκδηλωθεί το επόμενο ισχυρό ανοδικό κύμα στις τράπεζες και γενικότερα στο χρηματιστήριο;
Η άποψη μας – στο κείμενο αυτό μεταφέρουμε την άποψη μας – είναι ότι το επόμενο ισχυρό ανοδικό κύμα που θα οδηγήσει σε μια άνοδο προς τις 1000 μονάδες ή +17% από τις τρέχουσες τιμές θα σημειωθεί όταν η Ελλάδα πραγματοποιήσει την δεύτερη προσπάθεια εξόδου στις αγορές με έκδοση δεύτερου ομολόγου μάλλον 3ετούς.  
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Πότε θα συμβεί αυτό, πότε η Ελλάδα θα βγει για δεύτερη φορά στις αγορές με νέο ομόλογο;
Η λογική λέει ότι η δεύτερη προσπάθεια θα σημειωθεί με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφερθεί έξυπνα και αιφνιδιάσει θετικά τις αγορές θα πετύχει τον στόχο της.
Η 3η αξιολόγηση θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου του 2017 και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως στον δημόσιο τομέα.
Δεν είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση η οποία σε αντίθεση με ότι λέγεται θα είναι σύνθετη και περίπλοκη.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στον τόπο θα πρέπει να εγκαταλείψει την στρατηγική των ατέρμονων διαπραγματεύσεων δήθεν για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να αιφνιδιάσει θετικά τις αγορές θα πρέπει
-Να κλείσει άμεσα η 3η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και με στόχο να καταδείξει στους ευρωπαίους ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά.
-Να ζητήσει έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει το ζήτημα της νέας πιστωτικής γραμμής ECCL αλλά η διαπραγμάτευση να εστιαστεί στο πως αυτός ο μηχανισμός θα εγγυάται τις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο μέλλον και όχι στο πως η Ελλάδα θα μπορεί να παίρνει δόσεις δηλαδή λεφτά.
Εάν οι συζητήσεις αυτές ολοκληρωθούν έγκαιρα…η δεύτερη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί με πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με την πρώτη έκδοση.
Με ρεαλιστικούς όρους.
Η πρώτη απόπειρα της Ελλάδος στις αγορές θα έχει μόνο ένα στόχο επικοινωνιακή τακτική για εσωτερική κατανάλωση.
Εμείς εδώ θα αναλωνόμαστε εάν ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας δανείζονται φθηνότερα από τις αγορές.
Αυτά είναι αστεία.
Η δεύτερη έξοδος τις αγορές που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2017 π.χ. εάν εκδοθεί 3ετές ομόλογο το επιτόκιο μπορεί να είναι 2,5% αντί 3,5% που είχε δανειστεί ο Σαμαράς.
Π.χ. εάν εκδιδόταν εκ νέου 5ετές – όχι πολύ πιθανό προφανώς - ενώ στην πρώτη έκδοση θα επιτύχει η Ελλάδα επιτόκιο 4,40% με 4,50%... στην επόμενη έκδοση θα επιτύγχανε 3,5%.
Η δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου θα είναι ουσιαστικότερη για την Ελλάδα γιατί τα επιτόκια θα έχουν μειωθεί αισθητά και τα χαμηλά επιτόκια θα προσφέρουν βελτιωμένους όρους στο προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Συν τοις άλλοις όσο πιο χαμηλά είναι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές τόσο πιο ρεαλιστικό θα είναι να ζητάει η Ελλάδα μείωση επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Ενώ ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%...το ελληνικό κράτος θα δανείζεται από τις αγορές, τους ιδιώτες με επιτόκια 4,5% και προφανώς θα είναι πρόκληση να πληρώνει ακριβά τους ιδιώτες και να ζητάει από τους φορολογούμενους πολίτες της ΕΕ (ESM) μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια των προγραμμάτων στήριξης.
Η δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου θα έχει πολύ καλύτερα επιτόκια από την πρώτη έκδοση.
Αυτή η μεγάλη βελτίωση στην τιμολόγηση του ελληνικού ρίσκου θα είναι ο καταλύτης για να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο με στόχο
Το χρηματιστήριο στις 1000 μονάδες
Την Εθνική στα 0,45 ευρώ
Την Alpha bank στα 2,80 ευρώ
Την Eurobank στα 1,20 με 1,25 ευρώ
Την Πειραιώς στα 0,33 με 0,34 ευρώ.
Το επόμενο ανοδικό κύμα θα ξεκινήσει ως μηχανισμός προεξόφλησης όταν η αγορά διαπιστώσει ότι η Ελλάδα σοβαρεύει, κλείνει γρήγορα αξιολογήσεις, συζητάει για ECCL και βγαίνει στις αγορές με στόχο πολύ καλύτερα επιτόκια.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης