Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα: Σημαντικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

tags :
Πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα: Σημαντικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
Αναφερόμενος στα ενεργειακά, τονίζει την απόφαση του Κατάρ "για αύξηση της παραγωγής του υγροποιημένου φυσικού αερίου από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 100 εκατ. τόνους, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντός του για παγκόσμιες επενδύσεις"
Η σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Abdulaziz Al-Naama σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή".
Μιλώντας στον Αθανάσιο Ελλις, ο πρέσβης του Κατάρ, αναφερόμενος στα ενεργειακά, τονίζει την απόφαση του Κατάρ για αύξηση της παραγωγής του υγροποιημένου φυσικού αερίου από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 100 εκατ. τόνους, "γεγονός που σημαίνει περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντός του για παγκόσμιες επενδύσεις".
Ο ίδιος σημειώνει, ότι το Κατάρ απεύχεται μια κλιμάκωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι το Κατάρ θα καλωσόριζε τη συμβολή της Ελλάδας στην εκτόνωση της κρίσης μέσω της στήριξης της μεσολάβησης του Κουβέιτ, ενώ υπογραμμίζει την προοπτική σημαντικής αύξησης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, τόσο μέσω της προμήθειας ελληνικών προϊόντων στους κατοίκους του Κατάρ, όσο και με την προώθηση καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα,σε ερώτηση για το πώς διαγράφονται οι προοπτικές καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ο πρέσβης του Κατάρ σημειώνει:
"Το Κατάρ προσπαθεί σε μόνιμη βάση να αναπτύσσει τις επενδύσεις του και την εμπορική του συνεργασία με όλα τα αδελφά και φιλικά κράτη. Αυτό πράττουμε και επιδιώκουμε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για σύναψη των απαραίτητων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Αναμφισβήτητα, η σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Εδώ να αναφέρω επίσης ότι το Κατάρ αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής του υγροποιημένου φυσικού αερίου από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 100 εκατ. τόνους, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντός του για παγκόσμιες επενδύσεις".
Επίσης ερωτάται ο πρέσβης αν μπορεί η Ελλάδα να προμηθεύσει τους κατοίκους του Κατάρ με ελληνικά προϊόντα.
"Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ υπάρχουν εδώ και κάποιο καιρό και βρίσκονται σε ποιοτική και ποσοτική ανέλιξη. Είναι επίσης γνωστό πως η ελληνική παροικία στο Κατάρ συμβάλλει στην οικοδόμηση και αναγέννηση της χώρας σε πολλούς τομείς. Το να καταφέρουμε να αυξήσουμε τους ρυθμούς των μεταξύ μας εμπορικών συναλλαγών, έτσι ώστε να γίνουμε εμπορικοί συνεταίροι, συν το γεγονός πως είμαστε δύο χώρες φιλικές η μια προς την άλλη, θα μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένους. Επομένως το Κατάρ καλωσορίζει τη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, προς το συμφέρον των δύο λαών μας".
"Μπορεί η παρούσα κατάσταση να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή του Κόλπου;" ρωτήθηκε ο πρέσβης του Κατάρ:
" Αυτό είναι αναμφισβήτητα το τελευταίο σενάριο που ευχόμαστε, και το οποίο προσπαθούμε μαζί με τα γειτονικά κράτη να αποφύγουμε. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε πως οι θέσεις του κράτους του Κατάρ βασίζονται στους διεθνείς νόμους και συνθήκες. Η στάση μας είναι πρώτα από όλα ανθρώπινη και ηθική. Το γεγονός ότι εμμένουμε σε αδελφικές σχέσεις με τους αδελφούς γείτονές μας δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε συμβιβασμούς σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, ούτε θα επιτρέψουμε σε καμία πλευρά να παρέμβει στα εσωτερικά μας. Το Κατάρ επιμένει ότι η μοναδική οδός για την επίλυση της παρούσας κρίσης –για την οποία δεν ευθύνεται– είναι ο διάλογος, δίχως διαταγές και επιβολές. Εχοντας ως βάση αυτήν την αρχή, αναμένει την επιστροφή των αδελφών του στο τραπέζι των συνομιλιών".
Σε άλλο σημείο ο πρέσβης του Κατάρ ρωτήθηκε "πώς αξιολογείτε τον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ".
" Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεγάλης δύναμης στην εποχή μας. Οντως, η αμερικανική διοίκηση ενθάρρυνε όλες τις πλευρές από την έναρξη της κρίσης, να καθίσουν μαζί για διάλογο και κατέβαλε παράλληλα προσπάθειες που χαίρουν κάθε εκτίμησης εκ μέρους μας, στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας μεσολάβησης του εμίρη του Κουβέιτ, Σαμπάχ Αλ Αχμαντ Αλτζάμπερ Αλ Σαμπάχ, προς επίλυση της κρίσης. Και αυτό που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επίλυση της κρίσης του Κόλπου είναι η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν το Κατάρ και οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη των πηγών της. Η εν λόγω συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα των κοινών διεργασιών και ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών. Επίσης, η συμφωνία αντανακλά τη σοβαρή επεξεργασία και τις αλλεπάλληλες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της Συνόδου του Ριάντ. Το Κατάρ που για πολύ καιρό κατηγορείτο για υπόθαλψη της τρομοκρατίας, είναι τώρα το πρώτο κράτος που υπογράφει με τις ΗΠΑ μια συμφωνία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των πηγών της. Εμείς ελπίζουμε η συμφωνία που υπογράψαμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τα κράτη του GCC με τις ΗΠΑ, με σκοπό την ενοποίηση των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης