Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κ. Κοτταρίδη (επίκουρος καθηγήτρια Παν. Πειραιώς): Η δεύτερη αξιολόγηση, η ποσοτική χαλάρωση και η έξοδος στις αγορές

Κ. Κοτταρίδη (επίκουρος καθηγήτρια Παν. Πειραιώς):  Η δεύτερη αξιολόγηση, η ποσοτική χαλάρωση και η έξοδος στις αγορές
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, θα απομάκρυνε την αβεβαιότητα από τη χώρα με τις αρνητικές συνέπειες που ήδη αποτυπώνονται στις αναθεωρήσεις επί τα χείρω για τα αποτελέσματα του 2017
Και τώρα που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, τι;
Είναι η ερώτηση που κάνει κάθε Έλληνας πολίτης.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ήταν σημαντική προκειμένου να αρθεί η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση σχεδόν χρόνο και να εκταμιευτεί η δόση η οποία είναι απαραίτητη για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ιουλίου.
Υπό αυτήν έννοια, είναι καλό που ολοκληρώθηκε.
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Τα σχόλια για το άνοιγμα της προοπτικής εξόδου στις αγορές είναι απολύτως χωρίς έρεισμα αυτή τη στιγμή.
Η έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι μια χώρα έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο διεθνές επενδυτικό κοινό, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει μια σειρά από  ενέργειες, με κύρια την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων τόσο σε νομικό όσο και σε εφαρμοστικό επίπεδο.
Κάτι τέτοιο δεν είναι εμφανές.
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν οι οποίες αντανακλώνται στη χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στις διεθνείς θεσμικές αξιολογήσεις.
Ταυτόχρονα, εκκρεμούν σημαντικές επενδύσεις όπως επί παραδείγματι η περίπτωση του Ελληνικού.
Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης, για τους γνωστούς λόγους, δίνει αρνητικό σήμα στις αγορές και πάντως, δείχνει μια χώρα μη φιλική προς επενδύσεις πέρα από τα γνωστά εμπόδια της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας, της φορλογικής επιβάρυνσης.
Η ίδια η διαδικασία της αξιολόγησης εξάλλου, αποτελεί από μόνη της αρνητικό σήμα στις διεθνείς αγορές.

Ζημιά 4,5 δις. ευρώ λόγω της καθυστέρησης

Η καθυστέρηση για ένα και πλέον χρόνο της ολοκλήρωσης με αιτιολόγηση την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, σαφώς δεν μπορεί να εκλειφθεί θετικά από την αγορά.
Τουναντίον, η καθυστέρηση προκάλεσε μεγάλη ζημία, η οποία κόστισε στη χώρα επιπλέον μέτρα 4,5 δις ευρώ.
Παρά τη διαφωνία μεταξύ των εταίρων μας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ήταν γνωστό, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του δανειακού προγράμματος το 2018, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.
Επομένως, η αέναη διαπραγμάτευση με κεντρικό αίτημα τη ρύθμιση του χρέους σε αυτή τη φάση, ήταν σαφές για το διεθνές επενδυτικό κοινό ότι δεν είχε έρεισμα αλλά μάλλον αποτελούσε πολιτική χειραγώγηση για το εσωτερικό της χώρας.       
Από την άλλη, η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό και σημαντικό βήμα προς την έξοδο στις αγορές.
Όμως και εδώ, ήταν σαφές ότι τα Ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν αν ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον το Ελληνικό χρέος θεωρείτο βιώσιμο.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο με πολύ αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, θα απομάκρυνε την αβεβαιότητα από τη χώρα με τις αρνητικές συνέπειες που ήδη αποτυπώνονται στις αναθεωρήσεις επί τα χείρω για τα αποτελέσματα του 2017.
Ταυτόχρονα, αυτό θα έδινε το μήνυμα της προσήλωσης της χώρας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το διάστημα το οποίο θα μεσολαβούσε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες περαιτέρω θα έδιναν μια νέα νότα αισιοδοξίας για τη χώρα με εμφανή αποτελέσματα διάχυσης στην οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ήταν πιο εύκολη και η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον, η ανακύκλωση του ζητήματος του χρέους ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, επιβάρυνε περισσότερο το υφιστάμενο χρέος και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητά του.
Με απλά λόγια: Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει.
Και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για την πολυπόθητη ανάπτυξη και με ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και το επιχειρείν.
Όλα τα άλλα είναι απλά ανοησίες.

Αν δεν το έχουμε καταλάβει αυτό εννέα χρόνια μέσα σε αυτή την κρίση και επτά χρόνια στα μνημόνια, τότε, συγχωρέστε με, είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης