Αναλύσεις

Reuters: Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με ή χωρίς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

tags :
Reuters: Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με ή χωρίς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλώτο «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά»
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist  ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε πως «αυτό μπορεί να γίνει με ή χωρίς το QE» όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά».
Συμπλήρωσε δε πως «δεν θα υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα για να αγορασθούν (από την ΕΚΤ), θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Είναι χρήσιμο, σημαντικό, αλλά συμβολικό περισσότερο».
Είπε επίσης ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους», τοποθετώντας χρονικά τις κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
«Πολύ γρήγορα οι αγορές θα πάρουν τα σημάδια για το τι είναι πιθανόν να συμβεί.
Και η πρόσβαση διευκολύνει την ΕΚΤ να δώσει νομισματική διευκόλυνση ή QE», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 3,5% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, δεν ήταν επιλογή μας.
Το 2% του ΑΕΠ είναι κοντά ή λίγο καλύτερα από αυτό που αναμέναμε, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία για να στήσουμε μια καλή ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «λίγο περίεργη» τη θέση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Έχουν εμπλακεί σε όλο το πρόγραμμα.
Γιατί τα έκαναν όλα αυτά, όταν προβλέπουν 1% μακροπρόθεσμα;
Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους θέσεις ή προτάσεις;», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πως στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική «έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, γιατί οι θεσμοί στους δημοσιονομικούς στόχους δεν προσμετρούν τα μη παραμετρικά νέα».
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling, ενώ άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Η συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου ήταν μια ανακούφιση για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και θέλει να πείσει τους Έλληνες ότι μετά από επτά χρόνια  λιτότητας οι θυσίες τους πληρώνουν και η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση.
Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή στόχευε σε μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα επέτρεπε την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κάτι το οποίο θα συνέβαλλε στην επιτάχυνση των προσπαθειών της για επιστροφή στις αγορές ομολόγων.
Oι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας στο τελευταίο Eurogroup (15/6) απλώς σκιαγράφησαν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ενέκριναν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν είναι συνάδσουν οι συνθήκες (βιωσιμότητα του χρέους) για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης