Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διπλό strike του Μυτιληναίου σε Νέα Υόρκη και Αθήνα

Διπλό strike του Μυτιληναίου σε Νέα Υόρκη και Αθήνα
O νέος κύκλος για τον Όμιλο ξεκινά
Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των μεγάλων ξένων funds στους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους φάνηκε ανάγλυφα χθες Πέμπτη 22/6/2017 στις κεφαλαιοποιήσεις, όμως τα στοιχεία από τη Νέα Υόρκη συνηγορούν πολλαπλώς σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τα μεγάλα funds, που σε παρουσία ήταν διπλάσια σε σχέση με το 2016 στο roadshow, που οργάνωσε η ΕΧΑΕ, δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους ομίλους εκείνους που αποδεικνύουν από τα αποτελέσματα και τα πλάνα τους, ότι θα πάρουν επ΄ ώμου την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Όμιλος Μυτιληναίος και η Μotor Oil είχαν μακράν την μεγαλύτερη απήχηση από όλους.
Για την Μοtor Oil ήδη οι πολλές αναλύσεις και αναβαθμίσεις έχουν οδηγήσει την μετοχή σε δρόμο που δεν αποκλείεται να κάνει νέο ιστορικό υψηλό.
Για τον έτερο Όμιλο όμως τα πράγμα είναι πολύ πιο κρίσιμα δεδομένης της δυναμικής μετασχηματισμού αλλά και ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.
Η πορεία υπερκάλυψης της  ομολογιακής έκδοσης έσπασε κάθε προσδοκία στα 500-600 εκατ ευρώ με δεδομένο ότι το 3-3,2% σαν επιτόκιο δανεισμού αποδεικνύει, ότι μια ελληνική εταιρία, που ξεχωρίζει, μπορεί να βρει τα κεφάλαια με τέτοιο κόστος, που για τα τρέχοντα δεδομένα θα μπορούσε να εκληφθεί ως απρόσιτο.
Επίσης απέδειξε τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης που έχει ο Όμιλος στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό, το οποίο αγκάλιασε την έκδοση.

Αναβάθμιση του status

Αυτό όμως έχει άμεση αντανάκλαση στους ξένους επενδυτές οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ο Ομιλος αυτός, για μια ακόμα φορά αλλάζει ταχύτητα και εκ των πραγμάτων αναβαθμίζεται ως μια διεθνής ενεργειακή και βιομηχανική εταιρία.
Διότι το στόρυ που θα παίξουν τα αμερικάνικα funds είναι ότι ο Μυτιληναίος θα είναι έτοιμος να αγοράσει ό,τι κινείται σε μια Ελλάδα που θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση και την επενδυτική απομόνωση.
Έχει δε τεράστια σημασία διότι επενδυτές κα ομολογιούχοι έχουν οπλίσει τον Όμιλο με την ισχύ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επενδυτικό ρημπάουντ της χώρας, ως εθνικός πρωταθλητής.
Το τι θα κάνει την ευρωστία ρευστότητας ο Όμιλος κανείς δεν το γνωρίζει, εκτός αν επιχειρήσει να μπει στο μυαλό του προέδρου.
Και αυτό γιατί στην γενική συνέλευση ο ίδιος ο πρόεδρος μίλησε για ένα επικείμενο άλμα, που σημαίνει ότι οι σχεδιασμοί είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και με τις ανάλογες προυποθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις.
Και όλα δείχουν ότι δεν θα είναι μόνο οι μονάδες της ΔΕΗ αλλά μπορεί να είναι και ο κλάδος του φυσικού αερίου στους σχεδιασμούς.
Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι στο ενημερωτικό φυλλάδιο τα επενδυτικά πλάνα μιλούν για τον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος κουμπώνει με τα ενεργειακά.
Άλλωστε, από την περίοδο του 2000 οι Ευάγγελος και Γιάννης Μυτιληναίος είχαν συζητήσει από κοινού την είσοδο του ομίλου στη ναυτιλία, όταν είχαν σημειωθεί οι πρώτες υπεραξίες στο Χρηματιστήριο και μάλιστα το είχαν εκλάβει ως έλλειψη οξυδέρκειας, το γεγονός ότι δεν το τόλμησαν
Σήμερα όμως μιλάμε για έναν άλλο όμιλο, ο οποίος βρίσκεται σε ιδανική θέση στην ελληνική οικονομία.
Έτσι τα επενδυτικά funds και οι πιο μυημένοι του χώρου αυξάνουν θέσεις εκτιμώντας ότι ο μετασχηματισμός θα πρέπει πια να οδηγήσει τον όμιλο μίνιμουμ σε 1,5 δις κεφαλαιοποίηση με απώτερο στόχο τα 2 δις.

Oι επενδυτές

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με επιτυχία από το Λονδίνο, όπου η Berenberg διαπίστωσε ότι μετά από τα πετρέλαια, δηλαδή την Motor Oil είχε μπροστά της ένα άλλο στόρυ, το Αλουμίνιο και την κατεξοχήν ενεργειακή παραγωγή, που αντιπροσωπεύει ο Όμιλος Μυτιληναίος.
Στη Νέα Υόρκη με αλλεπάλληλα one to one από τον πολύ έμπειρο άνθρωπο του IR και η επενδυτική διάθεση για την αναζήτηση ενός στόρυ σε μια οικονομία που γυρίζει, έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον από κεφάλαια που βλέπουν τις προοπτικές των ανακατατάξεων της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

Ο νέος κύκλος

Αν θέλει κανείς να αποτιμήσει ψύχραιμα την πορεία του Ομίλου από πλευράς κύκλου οικονομίας αλλά και εξέλιξης του ίδιου μπορεί να πει ότι το μάνατζμεντ χρωστά ένα ακόμη μεγάλο βήμα.
Και αυτό γιατί έχουν ωριμάσει οι προοπτικές και οι συνθήκες καθώς κατά πρώτον το υπάρχον σχήμα με τον μετασχηματισμό βελτιστοποιείται.
Κατά δεύτερον υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες.
Και κατά τρίτον οι ίδιες οι ανακατατάξεις στην αγορά δημιουργούν τις προυποθέσεις.
Στα 23 χρόνια παρουσία του στην ελληνική κεφαλαιαγορά ο Όμιλος άλλαξε, ωρίμασε, ποτέ όμως δεν ήταν αιθεροβάμων και με την πάροδο του χρόνου συγκροτήθηκε και ακολούθησε πολύ συγκεκριμένη στρατηγική.
Αν μάλιστα αντιληφθεί κανείς ότι ο πατριάρχης της ελληνικής βιομηχανίας κ. Νίκος Στασινόπουλος ασχολείται και σήμερα επί καθημερινής βάσης με τον Όμιλο Βιοχάλκο μπορεί να καταλάβει την επιχειρηματική διαδρομή που έχει μπροστά του ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης