Ενέργεια

GREGY: Σύζητήσεις ΑΔΜΗΕ και Αιγύπτιου διαχειριστή για συμμετοχή από κοινού με την ELICA στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα

GREGY: Σύζητήσεις  ΑΔΜΗΕ και Αιγύπτιου διαχειριστή για συμμετοχή από κοινού με την ELICA στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα

Δέσμευση του επενδυτή ότι η ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου στην Ελλάδα θα παράγεται κατά 75% από αιολικά ζήτησε ο Θ. Σκυλακάκης

 

Τις διαδικασίες για την συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή της Αιγύπτου στο μετοχικό κεφάλαιο του εταιρικού σχήματος της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου (GREGY), δρομολόγησαν χθες στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός ηλεκτρισμού της Αιγύπτου Δρ. Mahmoud Esmat.

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, σε συνέχεια αυτής της κοινής απόφασης των δύο υπουργών, οι Διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο. Παράλληλα οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εν νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του αντίστοιχου Διαχειριστή της Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, στη βάση ισόποσης μετοχικής συμμετοχής των δύο και της εταιρίας Elica στο έργο, δηλαδή κατά 1/3 έκαστος.

Παραγωγή αιολικών

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διά του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη έθεσε ως προυπόθεση για τη στήριξή της στο έργο, δέσμευση του επενδυτή ότι η ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου στην Ελλάδα θα παράγεται σε ποσοστό 75% από αιολικά.

Πρόκειται για έναν "αστερίσκο" κρίσιμης σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας, που εμφανίζει πλεονάζουσα παραγωγή φωτοβολταϊκών και η εισαγωγή επιπλέον ενέργειας τις ίδιες ώρες που παράγουν τα εγχώρια ηλιακά πάρκα θα προκαλούσε πλήρη αποσταθεροποίηση του δικτύου.

Η παραγωγή των αιολικών διαχέεται σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου και οι εισαγωγές πράσινης ενέργειας μέσω της διασύνδεσης με την Αίγυπτο τις βραδινές και πολύ πρωϊνές ώρες θα συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση του συστήματος και την μείωση των τιμών, αφού θα αντικαταστήσουν ακριβή παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου.

Το έργο GREGY που η ΕΕ έχει εντάξει στον κατάλογο των PCI , προϋπολογισμού 4,2 δις. ευρώ ,θα μεταφέρει 3 GW "πράσινης" ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα ισχύος 9,5 GW που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. ακριβή παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου.


Ρυθμιστικό πλαίσιο για CCS

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου επεκτείνεται και στον τομέα των συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Στη συνάντηση που είχε επίσης χθες στο Κάιρο ο κ. Σκυλακάκης με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Karim Badawi συμφωνήθηκε να καταρτιστεί και να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη CCS.

To Mνημόνιο Συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο ενώ οι δύο χώρες θα διεκδικήσουν με κοινό αίτημά τους στην Κομισιόν, αλλαγές στον Κανονισμό ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή και αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα στην Αίγυπτο. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σήμερα επιτρέπει εξαγωγές CO2 μόνο μεταξύ χωρών του ΟΟΣΑ στις οποίες δεν ανήκει η Αίγυπτος.

Η Ελλάδα, πέραν του Πρίνου δεν διαθέτει χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας. Η συνολική αποθηκευτική του ικανότητα εκτιμάται σε περισσότερο από 60 εκ. τόνους με την εκτιμώμενη μέγιστη ετήσια δυνατότητα να φθάνει τα 3 εκατ. τόνους. Η αποθηκευτική δυνατότητα της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΔΕΥΕΠ υπολείπεται ήδη κατά 1,5 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση.

Το έλλειμα αυτό είναι μάλιστα πολύ μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα απελευθερώνει ετησίως περίπου 33 εκ. τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα, από βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι βιομηχανικές εκπομπές συγκεντρώνονται κατά βάση στην κεντρική Ελλάδα, γύρω από την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής όπου οι εκπομπές CO2 ανέρχονται στα 14,7 εκ. τόνους ετησίως (εντός μιας ακτίνας 100 χλμ).

Αντίστοιχα, στη βόρεια Ελλάδα, οι περιφέρειες της Μακεδονίας και Θράκης, συμβάλλουν με βιομηχανικές εκπομπές ~ 5 εκ. τόνους CO2 ετησίως. Το υπόλοιπο των εκπομπών κατανείμεται στην υπόλοιπη χώρα και εντοπίζεται κατά βάση στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς για τους οποίους υπάρχει προγραμματισμός για την προοδευτική τους αντικατάσταση από καθαρές πηγές ΑΠΕ. Η εξαγωγή CO2 στην Αίγυπτο αποτελεί μια εναλλακτική λύση, με τις αρμόδιες αρχές να αναζητούν αντίστοιχες ευκαιρίες και στη γειτονική Ιταλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης