Ενέργεια

Συνεχίζονται οι επαφές Σκυλακάκη για τον Great Sea - Τα τρία κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν

Συνεχίζονται οι επαφές Σκυλακάκη για τον Great Sea - Τα τρία κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν

Η βιωσιμότητα προτεραιότητα του Μ. Μανουσάκη

 

Η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη ήταν καθοριστικής σημασίας για να ξεμπλοκάρει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που για κάποιο διάστημα κινδύνεψε ακόμη και να ανασταλεί.
Πρόκειται για ένα έργο που υποστηρίζεται ενεργά τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από επιμέρους μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ διαθέτει τις «ευλογίες» και των ΗΠΑ αφού όχι μόνο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, αλλά ανοίγει το δρόμο για τη σύνδεση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή μέσω Ισραήλ.

Ο κ. Σκυλακάκης πήρε επάνω του την όλη υπόθεση και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συνεννοήσεις και αφού συνέβαλε στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου κατάφερε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι (έστω και διαδικτυακά) ο ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕΚ και η ΡΑΑΕΥ και να βρουν την κοινή συνισταμένη που για να προσχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Έτσι πλέον οι τόνοι έχουν πέσει αν και όπως φαίνεται η προσωπική παρέμβαση του κ. Σκυλακάκη προς την κυπριακή κυβέρνηση και στον συναρμόδιο του υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου συνεχίζει να είναι αναγκαία για να αντιμετωπίζονται τα εμπόδια που προκύπτουν στην πορεία.
Άλλωστε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δεν είναι διατεθειμένος να «φορτώσει» τον Έλληνα Διαχειριστή με ένα έργο που δεν θα έχει οικονομική βιωσιμότητα και για το λόγο αυτό επιμένει στην άμεση επίλυση μιας σειράς ζητημάτων ώστε να μην προκύψουν αυτά στο μέλλον ως εμπόδια ή βαρίδια για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

Nexans, γεωπολιτικό ρίσκο και συμμετοχή στο GSI

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις και επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, των ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ αντίστοιχα, του ΑΔΜΗΕ αλλά και του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για μία σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν.

Κατ’ αρχήν, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η Nexans φέρεται να μην δέχεται το full notice to proceed του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή του καλωδίου, όσο δεν ξεκινούν οι μελέτες βυθού από το πλοίο, που βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου. Πρόκειται για την τελική εντολή εκτέλεσης της παραγγελίας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που πρέπει να δώσει ο ΑΔΜΗΕ στη γαλλική εταιρία για την παραγωγή του καλωδίου, το οποίο θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο.

Ακόμα, ο ΑΔΜΗΕ ζητά την απαλοιφή της λέξης «ενδέχεται» από την απόφαση της ΡΑΕΚ σε ότι αφορά την ανάληψη κατά 50% του γεωπολιτικού ρίσκου, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να αναγνωριστούν και να αποζημιωθούν ανάλογα οι λειτουργικές δαπάνες του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση και όχι μόνον οι κεφαλαιουχικές.

Εξακολουθεί βέβαια να εκκρεμεί το ζήτημα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας philnews, το τελευταίο σενάριο αφορά στην πρόταση του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασίου να εισέλθει η ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποσχιστεί από την ΑΗΚ, που είναι η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Κύπρου, η ρυθμιζόμενη μονοπωλιακή δραστηριότητα του δικτύου, να γίνει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, να συσταθεί μία 100% κρατική εταιρία δικτύου, που με τη σειρά της θα συστήσει τη θυγατρική, η οποία θα συμμετάσχει στο φορέα ανάπτυξης του Great Sea Interconnector, συνεισφέροντας τα 100 εκατ. ευρώ.

Μετοχική σύνθεση

Παράλληλα με όλα αυτά προχωρούν οι διεργασίες για τη τελική μετοχική σύνθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και σε επόμενη φάση με το Ισραήλ.
Στην πρώτη γραμμή, με βάση τη πρόοδο των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων βρίσκονται το fund TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η γαλλική Meridiam, ακολουθεί το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο DFC. Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα ενέργειας Τζέφρεϊ Παιατ, συζήτησε το ζήτημα του καλωδίου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ καθώς και την προοπτική αμερικανικής συμμετοχής στο έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης