Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουλγαρία: Παρατείνεται για έξι μήνες το «θρίλερ» με τους ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για Ουκρανία (Euractiv)

Βουλγαρία: Παρατείνεται για έξι μήνες το «θρίλερ» με τους ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για Ουκρανία (Euractiv)
Η Βουλγαρία διαπραγματεύεται την πώληση του εξοπλισμού στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες την προθεσμία που δόθηκε στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί την πώληση δύο ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων και συναφούς εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι αρχές της Σόφιας παρέλαβαν τους αντιδραστήρες από τη ρωσική Atomstroyexport πριν από περίπου έξι χρόνια, αλλά ήταν ήδη δυσλειτουργικοί, καθώς η χώρα είχε εγκαταλείψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μπελένε.

Οι αντιδραστήρες αποθηκεύονται επί του παρόντος κοντά στο Μπελένε, εν αναμονή της πώλησής τους.

Η Βουλγαρία διαπραγματεύεται την πώληση του εξοπλισμού στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, με το κοινοβούλιο να υποχρεώνει τώρα την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να συνάψει τη συμφωνία σε τιμή τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή πλήρωσε η Βουλγαρική Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού στη ρωσική Atomstroyexport.

Αν και εμπειρογνώμονες από τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών Energoatom είχαν έρθει στη Βουλγαρία για να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό του σταθμού στο Μπελένε, ωστόσο, ο πόλεμος με τη Ρωσία έπαιξε ρόλο στο πάγωμα της πώλησης των αντιδραστήρων.

Νωρίτερα φέτος, η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι μια πιθανή συμφωνία για τους αντιδραστήρες θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με χρήματα της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας είναι μοναδική στον κόσμο, επειδή η πρώτη διαθέτει τους ρωσικούς αντιδραστήρες που δεν χρειάζεται, ενώ η Ουκρανία αν και τους χρειάζεται, δεν τους θέλει.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει φέτος την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών μονάδων στον πυρηνικό σταθμό Khmelnytskyi.

Το σχέδιο προβλέπει ότι δύο από αυτές θα κατασκευαστούν με ρωσικό εξοπλισμό, τον οποίο η Ουκρανία σχεδιάζει να εισάγει από τη Βουλγαρία, ενώ οι άλλες δύο θα χρησιμοποιήσουν αμερικανική τεχνολογία της Westinghouse.

Η Βουλγαρία αποφάσισε πέρυσι να συνεχίσει την ανάπτυξη του υφιστάμενου σταθμού στο Κοζλοντούι με πυρηνικούς αντιδραστήρες της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης