Ενέργεια

Eurelectric: Όχι στις προτάσεις Ντράγκι για PPAs και τροποποίηση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων

Eurelectric: Όχι στις προτάσεις Ντράγκι για PPAs και τροποποίηση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων

Η καλύτερη μορφή προσφοράς έκπτωσης στις τιμές του ηλεκτρισμού θα ήταν η μείωση της φορολογίας επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών

 

Αρνητικοί εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί σε προτάσεις της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι σε ότι αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών. Μάλιστα εκτιμούν ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι περίπλοκο θέμα που δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το κόστος της ενέργειας.

Η Eurelectric ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών στον οποίο από ελληνική πλευράς συμμετέχει η ΔΕΗ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση, να έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού αναγνωρίζει την ύπαρξη θετικών στοιχείων στην έκθεση Ντράγκι σε ότι αφορά τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά διαπιστώνει και την ύπαρξη μιας σειράς αρνητικών όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεων.

Η κριτική της Eurelectric επικεντρώνεται στις προτάσεις Ντράγκι για επιδότηση των PPAs και τροποποίηση της λειτουργίας του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) και ενδεχόμενη διατήρηση της δωρεάν διανομής δικαιωμάτων ρύπων.


Τα σημεία διαφωνίας

Σύμφωνα με την Eurelectric ορισμένες πτυχές της έκθεσης δεν είναι «φιλικές προς την αγορά» και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Όπως αναφέρει προτείνονται αρκετές μη δοκιμασμένες ιδέες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα:

• Προτείνεται προσωρινή μείωση των τιμών για ενεργειακά ευάλωτους. Αν και αυτό φαίνεται ευεργετικό στην αρχή, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μια ρυθμιζόμενη τιμή καθαρού ηλεκτρισμού θα κατέστρεφε κάθε επενδυτικό σήμα για τους επενδυτές καθαρής ενέργειας. Η αυξημένη ζήτηση και η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι βασικά στοιχεία για τη διασφάλιση βιώσιμων επενδύσεων σε υποδομές και καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
• Δυσφορία προκαλεί στους ηλεκτροπαραγωγούς η απαίτηση να «προμηθεύουν ένα προκαθορισμένο μικρό μερίδιο της δημόσιας επιδοτούμενης παραγωγής τους μέσω PPA με «κόστος παραγωγής συν κάποια προσαύξηση» σε συγκεκριμένες βιομηχανίες που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό». Σύμφωνα με την Eurelectric αυτό θα μείωνε τα κίνητρα για τους παραγωγούς να συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις και θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Μάλιστα η Eurelectric υποστηρίζει ότι η καλύτερη μορφή προσφοράς έκπτωσης στις τιμές του ηλεκτρισμού θα ήταν η μείωση της φορολογίας. Όπως αναφέρει σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια φορολογείται 1,4 φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο. Η διόρθωση αυτής της ανισορροπίας θα εξισώσει τους όρους του ανταγωνισμού με την αγορά φυσικού αερίου και θα δώσει κίνητρο για τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ηλεκτρισμού.

Οι θέσεις του Ντράγκι σχετικά με το ETS έχουν επίσης δημιουργήσει επιφυλάξεις στους ευρωπαίους ηλεκτροπαραγωγούς ειδικά όσον αφορά την έκκληση για περισσότερη υποστήριξη στο υδρογόνο και το CCUS στο πλαίσιο του συστήματος ETS.
Η Eurelectric αναγνωρίζει ότι τα έσοδα από το ETS που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκή για τους καλυπτόμενους τομείς ώστε να απελευθερωθούν με την απαραίτητη ταχύτητα. Ωστόσο, η δαπάνη των εσόδων του ETS θα πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα εθνική πραγματικότητα αντί να τυποποιηθεί για κάθε χώρα. Καθώς κάθε κράτος μέλος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.


Χωρίς καθυστέρηση η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων

Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων, καθώς θα συνέχιζε να στρεβλώνει σε μεγάλο βαθμό μια εύρυθμη αγορά άνθρακα.
Καταλήγοντας η Eurelectric σημειώνει ότι η ενέργεια είναι ένας βασικός παράγοντας για να γίνει η βιομηχανία της Ευρώπης πιο ανταγωνιστική αλλά δεν είναι ο μόνος. Όπως υποστηρίζει η έκθεση Ντάγκι μεγεθύνει τις υψηλές τιμές ενέργειας ως τον μοναδικό λόγο πίσω από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, αλλά η εικόνα είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Πάντως η Eurelectric θεωρεί ως εξαιρετικά θετικό στοιχείο το γεγονός ότι για πρώτη φορά, υπάρχει σαφής έκκληση για κοινή χρηματοδότηση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας – τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε επίπεδο διανομής – ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ.

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby επιχαίρει για το γεγονός ότι «ο «Super Mario» παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρώπης και της οριακής τιμολόγησής της, η οποία έχει διατηρήσει αποτελεσματικά σήματα τιμών που δίνουν προτεραιότητα στις πιο ανταγωνιστικές πηγές ενέργειας. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα έχει μειώσει τη διακύμανση των τιμών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και έχει αποφέρει περίπου 34 δις. ευρώ σε εξοικονόμηση κόστους ετησίως τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης