Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Αζερμπαϊτζάν, Αφρική και ΗΠΑ οι κερδισμένοι από το κλείσιμο της Λιβυκής παραγωγής

Πετρέλαιο: Αζερμπαϊτζάν, Αφρική και ΗΠΑ οι κερδισμένοι από το κλείσιμο της Λιβυκής παραγωγής

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού WTI Midland εκτινάχθηκαν στα 1,43 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο 24%

 

Η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου στη Λιβύη έχει υποστηρίξει το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, της Αφρικής και των ΗΠΑ, ενώ ορισμένα διυλιστήρια θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν εντελώς την πρόσληψη αργού λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους, ανέφεραν στο Reuters traders και αναλυτές.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τα μεγάλα λιμάνια της Λιβύης έχουν κλείσει για μια εβδομάδα στην τελευταία μεγάλη αναταραχή στη χώρα, μέλος του ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ορισμένες φορτώσεις έχουν επιτραπεί από την αποθήκευση αφού οι δύο αντίπαλες φατρίες της χώρας συμφώνησαν να διορίσουν έναν νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας για να μετριάσουν την κρίση, αλλά οι περισσότερες εξαγωγές παραμένουν σταματημένες και δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης επανέναρξη.

Το αζέρικο και το αλγερινό Saharan Blend θα είναι οι κορυφαίες επιλογές των διυλιστηρίων για τα υποκατάστατα της Λιβύης για τα φορτία του Οκτωβρίου, δήλωσε ο Patricio Valdivieso από την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.
Τα έγκαιρα απούλητα φορτία αργού πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής ή του αμερικανικού WTI Midland θα μπορούσαν επίσης να αντικαταστήσουν βραχυπρόθεσμα τους όγκους της Λιβύης, πρόσθεσε ο Valdivieso.

Άνοδος τιμών

Οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αργού WTI Midland έχουν ενισχυθεί σε σχέση με το WTI στο Cushing, με τη διαφορά μεταξύ των δύο να αυξάνεται στα 80 σεντς ανά βαρέλι από 60 σεντ την ημέρα που άρχισαν να κλείνουν τα λιβυκά κοιτάσματα πετρελαίου.
«Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι ένα καλό υποκατάστατο για τα ελαφριά βαρέλια της Λιβύης και μπορεί να κάνει το ταξίδι αρκετά γρήγορα πέρα ​​από τον Ατλαντικό», δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Matt Smith.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές WTI Midland εκτινάχθηκαν στα 1,43 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο 24% σε μηνιαία βάση, εν μέρει υποστηριζόμενες από διακοπές λειτουργίας στη Λιβύη που ξεκίνησαν με το κοίτασμα Sharara στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν αυξήθηκαν απότομα λόγω των αναταραχών στη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια αναζήτησαν βαρέλια αντικατάστασης.
Οι διακοπές στη Λιβύη ενθάρρυναν επίσης τους αγοραστές προς την αγορά αργού πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής να αγοράσουν τα φορτία του Σεπτεμβρίου που πωλούνται ελάχιστα λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης και της επερχόμενης συντήρησης.
Περίπου 15 νιγηριανά φορτία Σεπτεμβρίου ήταν απούλητα πριν από το κλείσιμο των λιβυκών κοιτασμάτων, τα οποία είχαν μειωθεί σε περίπου 10 ή λιγότερο μέχρι την Παρασκευή, στις αγορές της Δυτικής Αφρικής, ενώ τα φορτία του Σεπτεμβρίου της Αγκόλα εξαντλήθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Περιθώρια διύλισης

Οι traders στην Ασία δήλωσαν ότι οι διακοπές στη Λιβύη δεν ενίσχυαν τις ποιότητες αργού εκεί καθώς είναι ακόμη στις αρχές του κύκλου συναλλαγών αυτού του μήνα.
Τα φτωχά περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη μπορεί να ωθήσουν ορισμένα διυλιστήρια να μειώσουν την πρόσληψη αργού αντί να επιδιώκουν την πλήρη αντικατάσταση των βαρελιών της Λιβύης, δήλωσε ο Richard Bronze από την Energy Aspects.
Τα περιθώρια διύλισης ντίζελ βορειοδυτικής Ευρώπης έφθασαν στο χαμηλό δυόμισι ετών στα 13,12 δολάρια το βαρέλι στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Τα περιθώρια βενζίνης ήταν στο χαμηλό 10 μηνών των 5,82 δολαρίων το βαρέλι περίπου την ίδια περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης