Τελευταία Νέα

Έτοιμος ο τρίτος διαγωνισμός αποθήκευσης με 200 MW δημοπρατούμενη ισχύ - Ταρίφα στα 145.000 e/ΜW

Έτοιμος ο τρίτος διαγωνισμός αποθήκευσης με 200 MW δημοπρατούμενη ισχύ - Ταρίφα στα 145.000 e/ΜW

Επενδυτική ενίσχυση με 4ωρες μπαταρίες που θα συμμετέχουν στον τρίτο διαγωνισμό θα λάβουν 200.000 ευρώ ανά MW

 

Τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο έχει πάρει η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για τον τρίτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας. Αφού δημοσιευθεί, η ΡΑΑΕΥ θα ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, ο οποίος θα πρέπει έως τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της λίστας των έργων που τελικά θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» αλλά και επενδυτική ενίσχυση.

Μέσω των νέων ανταγωνιστικών διαδικασιών τελικά θα στηριχθούν standalone μπαταρίες, 4ωρης διάρκειας με τη δημοπρατούμενη ισχύ να περιορίζεται τελικά στα 200 MW και όχι στα 300 MW όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Οι ανώτερες προσφορές στον τρίτο διαγωνισμό για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης («ταρίφας») θα οριστούν στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος), αρκετά υψηλότερα από τους δύο προηγούμενους που ήταν στα 115.000 €/MW/έτος.


Ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW

Όσο για την επενδυτική ενίσχυση οι σταθμοί με 4ωρες μπαταρίες που θα συμμετέχουν στον τρίτο διαγωνισμό θα λάβουν 200.000 ευρώ ανά MW. Ο πρώτος και ο δεύτερος διαγωνισμός που αφορούσαν 2ωρες μπαταρίες είχαν επενδυτική ενίσχυση 200.000 €/MW και 100.000 €/MW αντίστοιχα. Με άλλα λόγια οι ενίσχυση του Capex στον τρίτο διαγωνισμό θα είναι χαμηλότερη του πρώτου και στο ίδιο ύψος με τον δεύτερο.

Ο τρίτος θα είναι και ο τελευταίος διαγωνισμός που θα προσφέρει ενίσχυση σε CAPEX και OPEX καθώς στη συνέχεια τα έργα αποθήκευσης δεν θα λαμβάνουν επιδοτήσεις, αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν σε προσκλήσεις για την εξασφάλιση fast-track αδειοδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε, τα ταχεία αδειοδοτική διαδικασία έχει προβλεφθεί για έργα που έχουν ηλεκτριστεί έπειτα από τις 4 Ιουλίου 2019, αλλά και έργα αποθήκευσης που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, εάν έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης ή πρόκειται να λάβουν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025.

Τιμή ενέργειας

Η ενέργεια που θα συσσωρεύουν οι μπαταρίες θα αμείβεται στην ωριαία χονδρεμπορική τιμή, εάν εγχέεται στο ηλεκτρικό δίκτυο μεταξύ 5 μ.μ. και 7 π.μ. κατά τη χειμερινή περίοδο (από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου) και μεταξύ 8 μ.μ. και 7 π.μ. κατά τη θερινή περίοδο (από την 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου). Κατά τις υπόλοιπες ώρες η ενέργεια θα θεωρείται ότι προέρχεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο και θα αποζημιώνεται με την «ταρίφα» του έργου.

Επίσης, για έργα με κοινό σημείο σύνδεσης θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν κοινό αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή για την εγκατάσταση standalone μπαταριών. Επίσης, μεταξύ άλλων μέτρων, θα για επενδυτές συμβατικών μονάδων που έχουν κλείσει από την 1η Ιανουαρίου 2024, ή πρόκειται να κλείσουν, μπορούν να μετατρέψουν την άδεια παραγωγής, για το υπόλοιπο της διάρκειας ισχύος της, σε άδεια αποθήκευσης για standalone μπαταρίας. Συνολικά θα μπορούν να μετατραπούν άδειες για 450 MW (έως 150 MW για κάθε επενδυτή).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης