Ενέργεια

Wien Energie: Τέλος στο ρωσικό αέριο από το 2025 (Euractiv)

Wien Energie: Τέλος στο ρωσικό αέριο από το 2025 (Euractiv)
Τον Ιούλιο, η Αυστρία λάμβανε το 83% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, με τη χώρα να εισάγει περίπου έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως
Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025.

Σύμφωνα με το Euractiv, η κρατική Wien Energie, θα αποφύγει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και θα διασφαλίσει ότι δεν θα πωλείται στους πελάτες της από το 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (13/9).

Η Wien Energie είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής και διανομέας φυσικού αερίου στη Βιέννη, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και θερμότητα σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων 460.000 νοικοκυριών με τηλεθέρμανση.

«Όποιος αγοράζει φυσικό αέριο ή θερμότητα από τη Wien Energie μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν στηρίζει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας», δήλωσε ο Michael Strebl, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η διασφάλιση της μη αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεπάγεται κάποια άνοδο στο κόστος, λόγω της αλλαγής των συμβάσεων προμήθειας, το οποίο ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Η ριζοσπαστική απόφαση της Wien Energie θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία επί του παρόντος δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια κατάργησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το 83% του αερίου από τη Ρωσία

Τον Ιούλιο, η Αυστρία λάμβανε το 83% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, με τη χώρα να εισάγει περίπου έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, βοηθώντας εμμέσως το Κρεμλίνο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Μια πρόσφατη επικαιροποίηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έως τα μέσα του 2027.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας της Βιέννης απασχόλησε τελευταία την ΕΕ για τις πρόσφατες πρωτοποριακές προσπάθειές της να προωθήσει τη γεωθερμική ενέργεια σε μεγάλες πόλεις, καθώς και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, όταν παραλίγο να χρεοκοπήσει λόγω της έλλειψης αντιστάθμισης έναντι των αιχμών των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης