Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει «παγωμένη» την παραγωγή πετρελαίου; (Energy Market Price)

OPEC+: Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει «παγωμένη» την παραγωγή πετρελαίου; (Energy Market Price)
Κλειδί ο ρόλος της κινεζικής ζήτησης
Η ήπια αντίδραση της τιμής του πετρελαίου στην απόφαση των οκτώ κρατών-μελών του OPEC+ να αναβάλουν κατά δύο μήνες την έναρξη της σταδιακής αύξησης της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα στην αγορά οδήγησε πολλούς αναλυτές της αγοράς πετρελαίου να αναρωτηθούν αν η ομάδα παραγωγών έπραξε σωστά.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του καρτέλ επιμένουν ότι οι αβεβαιότητες της αγοράς και η εσωτερική δυναμική της ομάδας αποδεικνύουν ότι ήταν «το πιο λογικό» πράγμα που έπρεπε να γίνει.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, τα διαθέσιμα στοιχεία και τα μηνύματα που δείχνουν επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου -ιδιαίτερα όσον αφορά την Κίνα, στην οποία είχαν στηριχθεί οι περισσότερες ελπίδες για ανάπτυξη φέτος- εγείρουν το ερώτημα αν η δίμηνη αναβολή από την OPEC+ ήταν μια καλή κίνηση.

Μιλώντας στο συνέδριο S&P Global Commodity Insights Appec στη Σιγκαπούρη την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος πετρελαίου της εταιρείας εμπορίας Trafigura, Ben Luckock υποστήριξε αντίθετα ότι η ομάδα έστειλε ένα «συγκεχυμένο μήνυμα».

Ο OPEC+ «πρέπει να διαλέξει προς τα πού θέλει να πάει», διότι «το να προσπαθεί να κλωτσήσει τη βελόνα για τους επόμενους 12 μήνες δεν είναι αυτό που θέλει να ακούσει η αγορά», είπε.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών που ρωτήθηκαν από το Argus απέκρουσαν την άποψη αυτή, επιμένοντας ότι, αν και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση είναι πραγματικές και πρέπει να παρακολουθούνται στενά, υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.

«Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πού θα πάει η ζήτηση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του OPEC+.

«Η αγορά ενεργεί και κρίνει με βάση την αντίληψη και τις προβλέψεις και όχι τα γεγονότα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «ο OPEC+ έπρεπε να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, για να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθούν περαιτέρω τα πράγματα».

Μειωμένες όλες οι προβλέψεις

Η απόδειξη αυτής της αβεβαιότητας ήρθε με τη μορφή των τελευταίων προβλέψεων για την αγορά πετρελαίου από τον OPEC αλλά  και την ΙΕΑ, οι οποίοι προέβησαν σε παρόμοιας κλίμακας αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεών τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2024, αλλά από πολύ διαφορετικές αφετηρίες.

Ο OPEC βλέπει αύξηση στα 2,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ΙΕΑ βλέπει αύξηση μόλις 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Μεγάλο μέρος της διαφορά ανάμεσα στις δυο εκτιμήσεις έγκειται στους υπολογισμούς τους για την αύξηση της κινεζικής ζήτησης, την οποία ο OPEC βλέπει στα 650.000 b/d και η IEA μόλις στα 180.000 b/d.

Ένας άλλος αντιπρόσωπος του καρτέλ δήλωσε ότι η δίμηνη αναβολή ήταν «η πιο λογική απάντηση» για να συμβάλει στη διατήρηση της συνοχής εντός της ομάδας.

Το Argus αντιλαμβάνεται ότι η επίσημη κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση των 2,2 εκατ. b/d τον Ιούνιο ήταν το κλειδί για να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της συμμαχίας να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής που ισχύουν σήμερα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Έχοντας αυτό κατά νου, η επίτευξη πλήρους αποδοχής για τη δίμηνη αναβολή δεν θα ήταν εύκολη, με ορισμένους από τους οκτώ να γίνονται όλο και πιο νευρικοί για το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να αυξήσουν την παραγωγή.

Η «άτακτη» τριάδα

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο όταν άλλες χώρες - συγκεκριμένα το Ιράκ, το Καζακστάν και σε μικρότερο βαθμό η Ρωσία - φαίνεται να παραβιάζουν τακτικά τους στόχους που δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ το Ιράν, το οποίο εξαιρείται από τους περιορισμούς παραγωγής, συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το Ιράκ και το Καζακστάν δέχονται έντονες πιέσεις τους τελευταίους μήνες όχι μόνο για να τηρήσουν τους στόχους για τους οποίους θεωρητικά έχουν δεσμευτεί, αλλά και για να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή του παρελθόντος.

Οι προηγούμενες δεσμεύσεις έχουν καταστρατηγηθεί, με το Ιράκ ειδικότερα να μην καταφέρνει να παρουσιάσει πραγματική βελτίωση.

Αλλά αυτές οι τελευταίες δεσμεύσεις του Ιράκ και του Καζακστάν «προέρχονται από τα πολύ υψηλά κλιμάκια», δήλωσε άλλος εκπρόσωπος.

«Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά». Εάν το Ιράκ και το Καζακστάν όντως τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αυτό θα αμβλύνει τον αντίκτυπο των πρόσθετων βαρελιών του OPEC+ που θα βγουν στην αγορά.

Ωστόσο, με τα ισοζύγια να φαίνεται ότι θα μετατραπούν σε πλεόνασμα από τις αρχές του επόμενου έτους, και με τις ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση να συνεχίζονται μέχρι τις αρχές του 2025, οι παρατηρητές αμφισβητούν αν θα υπάρχει καν χώρος για τους οκτώ του OPEC+ να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή από τον Δεκέμβριο.

Ο Luckock της Trafigura προβλέπει «περαιτέρω αναβολές, αν η τιμή δεν είναι υψηλότερη από ό,τι είναι σήμερα». Ορισμένοι εκπρόσωποι του OPEC+ συμφωνούν με αυτή την αντίληψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης