Ενέργεια

Philenews: Εν αναμονή αποφάσεων για τον Great Sea – Που στοχεύει η κυπριακή πλευρά

Philenews: Εν αναμονή αποφάσεων για τον Great Sea – Που στοχεύει η κυπριακή πλευρά
Ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως αν η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοινώσει την απόφασή της να αποκτήσει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα λειτουργήσει ως φορέας υλοιποίησης της διασύνδεσης, θα στείλει σε επενδυτές και χρηματοδότες το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει απόλυτα το έργο
Πηγές του Philenews αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της ελληνικής κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τον Great Sea Interconnector έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, λόγω της επιμονής της ελληνικής πλευράς να οριστικοποιηθεί το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου εντός της εβδομάδας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ και περίπου το 30% των μετοχών.

Ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως αν η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοινώσει την απόφασή της να αποκτήσει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα λειτουργήσει ως φορέας υλοιποίησης της διασύνδεσης, θα στείλει σε επενδυτές και χρηματοδότες το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει απόλυτα το έργο.

Κάτι τέτοιο, για τον ΑΔΜΗΕ, θα λειτουργήσει ευεργετικά στη χρηματοδότηση, από επενδυτές, από ιδιωτικές τράπεζες αλλά πιθανό και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ), στην οποία εκκρεμεί αίτημα για δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο εκείνου που ζητούν τράπεζες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από πλευράς της, η Κύπρος θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποκλίνει από τη δέσμευσή της να λάβει απόφαση για αγορά ή όχι μετοχικού κεφαλαίου στον Great Sea Interconnector μόνο αφού ολοκληρωθούν μελέτες αξιολόγησης, από ξένο οίκο, της μελέτης κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Κυβέρνηση προκήρυξε δύο φορές προσφορές για αγορά υπηρεσιών από ξένους οίκους που ειδικεύονται στα θέματα ενέργειας, αλλά και στις δύο ανταποκρίθηκε μόνο η DNV.

Έχει μάλιστα ανακοινωθεί επισήμως ότι η Κύπρος δεν θα είναι έτοιμη να έχει τη μελέτη και να λάβει τις αποφάσεις της ως προς την αγορά κεφαλαίου στον GSI πριν από τον Νοέμβριο.

Σήμερα, όμως, εν αναμονή -πιθανότατα- της λήψης αποφάσεων αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αλλαγές που ζήτησαν ΑΔΜΗΕ και Κυβέρνηση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, η ελλαδική πλευρά ζητά να κλείσει και το θέμα του συνεταιρισμού ΑΔΜΗΕ – Κυπριακής Δημοκρατίας, μάλλον μέσω του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Προεδρία ευνοεί την έκδοση αύριο μιας απόφασης που θα καθιστά ακόμα πιο σαφές και έντονο το ενδιαφέρον της να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο στον φορέα υλοποίησης, με δικαίωμα ουσιαστικής εκπροσώπησης και λόγου στο διοικητικό του συμβούλιο, αλλά από την άλλη θέλει να δώσει χρόνο στις μελέτες αξιολόγησης να αποφανθούν για τη βιωσιμότητα του έργου για τους επενδυτές-μέτοχους, πριν λάβει τη δεσμευτική της απόφαση.

Το θέμα ίσως ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας, αν όντως αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Αυτό που θα τεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού είναι κατά κύριο λόγο το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, σε συνεργασία με την υφυπουργό παρά τω προέδρω Ειρήνη Πική και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Σε εκείνη την προσυμφωνία θα προστεθεί η αποδοχή της ελληνικής Κυβέρνησης να μοιραστεί 50-50 το κόστος ενός απρόοπτου κωλύματος που θα κατέστρεφε την επένδυση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης