Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Great Sea: Νομικό κώλυμα μπλόκαρε προς το παρόν την χρηματοδότηση από δικαιώματα ρύπων

Great Sea: Νομικό κώλυμα μπλόκαρε προς το παρόν την χρηματοδότηση από δικαιώματα ρύπων

Η ΡΑΑΕΥ όρισε στο 7,22% το WΑCC για την ελληνική πλευρά το 2025

 

Σχετικά Άρθρα

Νέο εμπόδιο προέκυψε στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσης για τη χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, αυτή τη φορά από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μπλοκάρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργο από δικαιώματα ρύπων.

Σημειώνεται, ότι χθες ανακοίνωσε η ελληνική ΡΑΑΕΥ το WACC του έργου για την Ελλάδα στο 7,22% τελικά, όπως κατέγραψε το WEN ενώ το αίτημα του ΑΔΜΗΕ ήταν 9%.
Για να βρεθεί λύση στο πώς θα χρηματοδοτηθεί τελικά το έργο, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην Κύπρο, σύσκεψη όλων των μερών που εμπλέκονται.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η λύση που είχε δοθεί να χρησιμοποιηθούν 25 εκ. ετησίως για 5 χρόνια από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων για να επιδοτείται το έσοδο του ΑΔΜΗΕ, έχει νομικό κώλυμμα. Κι αυτό γιατί αν υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο, όπως πλέον αναφέρεται, δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο να χαθούν και να μην επιστραφούν τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων.


Τι προέβλεπε η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η λύση να πληρωθεί ο ΑΔΜΗΕ από τα δικαιώματα ρύπων, είχε συμφωνηθεί την περασμένη Δευτέρα μεταξύ των υπουργείων των δύο χωρών των ρυθμιστικών αρχών και του ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται ότι η κυπριακή πλευρά αρνείται να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με το WACC πριν το έργο τεθεί σε λειτουργία, και για να καταφέρουν παρόλ' αυτά να αποπληρώνουν το κόστος της διασύνδεσης και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, επελέγει η επιδότηση από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Η συμφωνία της Δευτέρα μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κυπρίων, προέβλεπε ότι θα πληρώνονται 25 εκ. ετησίως από τα δικαιώματα ρύπων ενώ το WACC προσδιορίστηκε στο 8,3% για 17 χρόνια, υπό την αίρεση ότι θα ληφθούν δύο ρυθμιστικές αποφάσεις προχθές Τετάρτη και σήμερα Παρασκευή από τη ΡΑΕΚ.

Τελικά όμως κρίθηκε απαραίτητο να προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν τη σχετική συνεδρίαση της ΡΑΕΚ, αλλά το υπουργικό συμβούλιο δεν έγινε και προγραμματίστηκε η ευρεία σύσκεψη της Τρίτης. Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα αναβλήθηκε για μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη της Τρίτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης