Ενέργεια

Ευρώπη: Σε υψηλό τουλάχιστον 9μήνου οι τιμές του LNG (Montel)

Ευρώπη: Σε υψηλό τουλάχιστον 9μήνου οι τιμές του LNG (Montel)
Οι ροές μειώθηκαν έως και 125 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν έως και τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα αυτή την εβδομάδα
Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε σε υψηλό άνω των εννέα μηνών, ακολουθώντας το ολλανδικό TTF.

Σύμφωνα με το Montel, η τιμή εκφόρτωσης για το LNG που παραδίδεται ex-ship (ή DES) στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε για τελευταία φορά αργά την Παρασκευή στα 12,75 δολ/MMbtu (39,24 ευρώ/MWh), την υψηλότερη τιμή από τις 19 Αυγούστου, οπότε και έφθασε τότε στο υψηλό σχεδόν εννέα μηνών των 12,80 δολ/MMbtu, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spark Commodities.

Οι τιμές του LNG στην περιοχή ακολουθούν το συμβόλαιο αναφοράς της ηπείρου για το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα στο TTF, το οποίο επίσης εκτινάχθηκε πάνω από 1,20 ευρώ την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στα 39,82 ευρώ/MWh.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές παρά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη εν μέσω παρατεταμένων κινδύνων εφοδιασμού που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και τη συνεχιζόμενη συντήρηση στις νορβηγικές υποδομές φυσικού αερίου, ανέφερε το Montel την Παρασκευή (30/8).  

Οι παίκτες στην σχετική αγορά, εξακολουθούσαν να ανησυχούν ότι οι προμήθειες από τους ρωσικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να διακοπούν ενόσω εντείνονται οι μάχες, ενώ οι διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία θα μπορούσαν να παραταθούν και πέραν του τρέχοντος προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι οι ροές μειώθηκαν έως και 125 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν έως και τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Η προσφορά σήμερα (02/9) διαμορφώθηκε για τελευταία φορά στα 196 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα, ήτοι 40 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα λιγότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρώπη συνολικά εξαρτάται από το LNG για να αντικαταστήσει τη χαμένη ρωσική προμήθεια μέσω αγωγών, η οποία μειώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης